Daktyle i ich właściwości!
Daktyle to rodzaj bakalii, które bardzo często są stosowane w naszej rodzimej kuchni. Ten popularny dodatek do deserów nie posiada bardzo słodkiego smaku, ale wykazuje dużo korzyści dla naszego organizmu. Przekonajcie się, czy warto spożywać daktyle.
SPIS TREŚCI:
Indywidualne planydietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.
Daktyle to pestkowe owoce daktylowca właściwego. Roślina ta uprawiana jest głównie na terenach Afryki, Azji oraz Stanów Zjednoczonych. Owoce daktylowca są jadalne i charakteryzują się mięsisto-mazistą konsystencją. Wyróżnia się dwa typy owoców: pierwszy – owoce są miękkie i zawierają sok określany jako miód palmowy; drugi – owoce są twarde ze względu na dużą ilość skrobi. Ten gatunek owoców jest spożywany na surowo. Czasami mieli się je w celu uzyskania mąki. Najczęściej daktyle występują w postaci surowej lub suszonej.
W daktylach znajduje się wiele korzystnych dla zdrowia składników. Wśród nich jest błonnik pokarmowy. Warto też zwrócić uwagę na liczne antyoksydanty, związki mineralne, w tym przede wszystkim potas, wapń, i witaminy, np. witaminę B3, czyli niacynę. Warto też pamiętać, że świeże i suszone daktyle mają podobne wartości odżywcze, dlatego nie ma znaczenia, w jakiej postaci się je spożywa.
Znaczna ilość błonnika w daktylach korzystnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Błonnik przyspiesza perystaltykę jelit, co skutecznie zapobiega powstawaniu zaparć. Daktyle normalizują również pH soku żołądkowego, co nie tylko stanowi element profilaktyki zgagi, ale jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób borykających się z problemem nadkwasoty.
Owoce daktylowca posiadają też tryptofan. Związek ten jest zaliczany do aminokwasów, nasila syntezę serotoniny. Poziom tego hormonu jest niski w przypadku zespołu jelita drażliwego. Błonnik obniża poziom glukozy we krwi. Jednak ze względu na wysoki indeks glikemiczny (daktyle suszone – 70) osoby chorujące na cukrzycę powinny ograniczać spożywanie daktyli.
Składniki mineralne również korzystnie wpływają na zdrowie. Potas odpowiada za utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego. Daktyle mogą być wykorzystywane w zapobieganiu rozwojowi miażdżycy, ponieważ chronią naczynia krwionośne przed odkładaniem się cholesterolu w ich ścianach. Dodatkowo poprawiają profil lipidowy organizmu, co skutecznie chroni przed udarem mózgu czy zawałem mięśnia sercowego. Obecne salicylany wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.
Duża zawartość potasu i wapnia w daktylach sprawia, że są korzystne w diecie sportowców. Pozytywnie wpływają na gospodarkę mineralną układu mięśniowego. Niedobory tych pierwiastków objawiają się mimowolnymi skurczami oraz wydłużonym czasem powysiłkowej regeneracji. Z kolei wysoka dawka wapnia znajdująca się w owocach daktylowca nie tylko poprawia przewodnictwo sygnałów nerwowych do komórek mięśniowych, ale skutecznie wzmacnia strukturę kośćca. Daktyle stanowią również źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, dzięki czemu szybko dostarczają energii.
Obecna w składzie niacyna, czyli witamina B3, wspomaga pracę układu nerwowego. Ponadto tauryna stanowi bardzo dobry środek na problemy ze snem i poprawia samopoczucie. Daktyle powinny więc być spożywane przez osoby, które są narażone na duży stres.
Jednak nie dla wszystkich daktyle będą odpowiednie. Mowa tu o wspomnianych wcześniej cukrzykach, którzy powinni ich unikać ze względu na zawartość cukrów prostych i wysoki indeks glikemiczny. Daktyle nie powinny być również spożywane przez chorujących na nieżyt żołądka bądź cierpiących na kolkę żołądkową. Zawarta w składzie tyramina może potęgować objawy migreny, dlatego owoce te nie są zalecane osobom, które często odczuwają bóle głowy.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Lewko K. Leczenie dobrą dietą, Warszawa 2015, 144–145.