Pasty kanapkowe to świetny dodatek do pieczywa. Można przygotować je z różnorodnych składników – pasty warzywne, rybne czy z nasion roślin strączkowych to tylko niektóre z propozycji. Oto 5 łatwych w przygotowaniu past kanapkowych, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe!

 

SPIS TREŚCI:
1. Z jakich składników przygotować pasty kanapkowe
2. Top 5 past kanapkowych

 

 

1. Z jakich składników przygotować pasty kanapkowe
Zdecydowanie najpopularniejsze są pasty rybne, np. z makreli czy tuńczyka. Można do tego użyć zarówno produktów wędzonych, jak i świeżych. Do takiej pasty warto dodać jajko lub produkty mleczne, np. jogurt czy ser twarogowy. Taka pasta będzie niezwykle zdrowa – ryby, szczególnie tłuste morskie, zawierają duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Związki te mają korzystny wpływ na pracę organizmu. Są szczególnie zalecane osobom zmagającym się z zaburzeniami gospodarki lipidowej.

Kolejną popularną pastą jest pasta jajeczna, którą niestety często przygotowuje się z dużą ilością majonezu. Można jednak z niego zrezygnować i wykorzystać np. jogurt naturalny. Przepis na zdrowszą wersję tej pasty znajduje się poniżej.


Nasiona roślin strączkowych również będą świetną bazą do przygotowania smarowideł – ciecierzyca, soczewica czy groch zawierają duże ilości białka roślinnego, ponadto są cennym źródłem wielu składników mineralnych. Pasty można wykonać niemal z każdego warzywa. Najczęściej oprócz roślin strączkowych wykorzystuje się bakłażana, suszone pomidory czy cukinię.
Jeśli chodzi o sprzęt kuchenny potrzebny do przygotowania past, w przypadku niektórych wystarczy sam widelec, jednak blender zdecydowanie ułatwi pracę i pozwoli uzyskać gładszą konsystencję.

 

2. Top 5 past kanapkowych
Kremowa pasta jajeczna
Czas przygotowania: 30 minut


Składniki (na 1 porcję):
– jajko – 2 sztuki (100 g),
– jogurt skyr – 2 łyżki (40 g),
– musztarda – ½ łyżeczki (5 g),
– szczypiorek – łyżeczka (5 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Jajka ugotować na twardo i odstawić do wystudzenia.
2. Następnie obrać je i rozgnieść dokładnie widelcem.
3. Dodać jogurt skyr, musztardę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
4. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do pasty. Ponownie wymieszać. Fabryka Siły Sklep

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 176 kcal,
– białko: 17,8 g,
– tłuszcze: 10,1 g,
– węglowodany: 3,8 g.

 

Marchewkowa pasta z masłem orzechowym
Czas przygotowania: 40 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– marchew – 2 sztuki (90 g),
– masło orzechowe – 2 łyżeczki (20 g),
– cynamon – szczypta (0,2 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Marchewki obrać i ugotować na parze. Lekko przestudzić, a następnie umieścić w misce.
2. Dodać masło orzechowe i przyprawy, a następnie całość zblendować.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 149 kcal,
– białko: 6,3 g,
– tłuszcze: 9,4 g,
– węglowodany: 9,2 g.

 

Czerwona pasta z soczewicy
Czas przygotowania: 45 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– soczewica czerwona – 3 łyżki (36 g),
– czosnek – ½ ząbka (2 g),
– pomidory suszone – 2 sztuki (14 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Soczewicę opłukać kilkukrotnie w zimnej wodzie.
2. Następnie umieścić ją w garnku, zalać wodą i gotować do miękkości.
3. Do wystudzonej soczewicy dodać pozostałe składniki i dokładnie zblendować.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 198 kcal,
– białko: 10,2 g,
– tłuszcze: 7,5 g,
– węglowodany: 20,8 g.

 

Pasta z makreli i twarogu
Czas przygotowania: 25 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– makrela wędzona – porcja (100 g),
– ser twarogowy – 3 plastry (60 g),
– jogurt skyr – 2 łyżki (40 g),
– cebula – plaster (20 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Rybę obrać i umieścić w misce.
2. Dodać ser twarogowy, jogurt skyr oraz przyprawy i dokładnie zblendować.
3. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do pasty. Całość wymieszać.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 313 kcal,
– białko: 37,4 g,
– tłuszcze: 15,9 g,
– węglowodany: 5,3 g.

 

Pasta z sera feta i awokado
Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– ser feta – 3 plastry (60 g),
– awokado – ½ sztuki (70 g),
– pomidory suszone – 2 plastry (14 g),
– cebula – plaster (20 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Awokado wydrążyć i przełożyć do miski.
2. Dodać ser feta, suszone pomidory oraz przyprawy i zblendować.
3. Dodać posiekaną cebulę i wymieszać.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 284 kcal,
– białko: 12,6 g,
– tłuszcze: 22,4 g,
– węglowodany: 10,4 g.