Skóra stanowi najbardziej zewnętrzną warstwę naszego ciała. Oprócz funkcji termoregulacyjnej i ochronnej stanowi również „wizytówkę” naszego metabolizmu. Niejednokrotnie choroby wewnętrzne bądź zaburzenia fizjologiczne są manifestowane przez jej zaburzenia w postaci przebarwień, narośli lub zmian o charakterze wysypek. W poniższym artykule prezentujemy produkty, które odpowiadają za utrzymywanie jej dobrej kondycji.

 

SPIS TREŚCI:
1. Chlorella
2. Glutation
3. Witamina A
4. Witamina B2
5. Witamina B6
6. Witamina E
7. Witamina H

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Chlorella
Mianem chlorelli określa się glony, które występują na wodnych i wilgotnych terenach. W składzie tych roślin można doszukać się dużej ilości białek, chlorofilu oraz witamin, a dokładniej rzecz biorąc, witaminy A, która znajduje się tutaj pod postacią beta karotenu.

Chlorella, podobnie jak spirulina, sprzyja stymulacji funkcjonowania układu trawiennego oraz zapobiega infekcjom i chorobom przewodu pokarmowego. Jednak z drugiej strony wyłania się jej prodermalny charakter. Glon ten wykazuje silne działanie antyseptyczne oraz detoksykacyjne, które bezwarunkowo sprzyjają poprawie wyglądu skóry.

Dobowa suplementacja chlorelli powinna zawierać się w dawce od 6 do 10 gramów. Najczęściej spotykaną formą tego produktu jest alga morska. Niemniej jednak bardzo często wchodzi on w skład licznych preparatów i suplementów diety.


2. Glutation
Glutation to tripeptyd zbudowany z aminokwasowych reszt licznych substancji, np. cysteiny, glicyny czy też kwasu glutaminowego. Związek ten występuje w sposób naturalny w ustroju wszystkich zwierząt i roślin. Warto jednak dodać, iż poza organizmem jest on nietrwały, dlatego nie ma możliwości jego wyizolowania jako osobnego suplementu.

Ze względu na powszechność jego występowania glutation może być dostarczany do naszego organizmu wraz z pożywieniem. Oczywiście warto skupić się na produktach, w których jego zawartość jest największa. Do artykułów spożywczych, które stanowią najlepsze źródło glutationu, należy zaliczyć między innymi awokado, brokuły, brukselkę, cebulę, czosnek, kapustę, kurkumę czy też szparagi.

Na czym polega korzystne działanie glutationu? Przede wszystkim jest to jeden z najważniejszych antyoksydantów naszego organizmu. Dzięki temu uwalnia organizm od szeregu szkodliwych substancji jak wolne rodniki czy też metale ciężkie, które sprzyjają procesom starzenia i zaburzeniom metabolizmu.

 

Procesy te uwidaczniają się przede wszystkim na skórze w postaci zmarszczek, mniejszej elastyczności i jędrności oraz przebarwień. Inną, prodermalną działalnością glutationu jest udział w syntezie koenzymów warunkujących sprawność naszego metabolizmu (a co za tym idzie – nasilenie procesów detoksykacyjnych) oraz hamowanie syntezy stresogennego kortyzolu.


Dawkowanie glutationu powinno polegać na przyjmowaniu dwóch porcji w ciągu doby, z czego każda z porcji powinna wynosić 250 mg substancji. Wart również dodać, iż zaleca się przyjmowanie tego suplementu wraz z preparatami potęgującymi skuteczność jego działania – witaminą B12, C i E. Fabryka Siły Sklep


3. Witamina A
Witamina A stanowi zbiór licznych związków chemicznych należących do grupy retinoidów. Wśród nich najważniejszymi są retinol, retinal i kwas retinowy. Substancja ta, podobnie jak witamina D, E i K, zaliczana jest do grona związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Najbogatszymi i naturalnymi źródłami tego związku są: dynia, jarmuż, marchew, słodkie ziemniaki, szpinak oraz tran rybi.

Funkcje witaminy A w organizmie są bardzo liczne, jednak bez wątpienia jest to związek wpływający na stan naszej skóry. Retinol i retinal odpowiadają za integralność błon komórkowych, co chroni skórę przed wnikaniem chrobotwórczych drobnoustrojów. Oprócz tego wpływają na prawidłowe funkcjonowanie komórek tkanki nabłonkowej (czuciowych/pokrywających/wydzielniczych), reguluje też wzrost tej tkanki oraz utrzymuje prawidłowy stan skóry i jej wytworów (włosów i paznokci).

Z kolei kwas retinowy jest niezbędny do prawidłowej produkcji kolagenu, który warunkuje elastyczność i wytrzymałość ludzkiej skóry.

Zalecana dobowa dawka witaminy A powinna mieścić się w porcji od 700 (kobiety) / 900 (mężczyźni) μg preparatu do 3000 μg . W przypadku kobiet karmiących minimalna doza preparatu powinna wynosić 1200 μg.


4. Witamina B2
Powyższa nazwa odnosi się do substancji będącej połączeniem rybitolu

i ryboflawiny, dlatego też bardzo często jest określania mianem ryboflawiny. Witamina B2 i jej dobroczynne działanie dla naszej skóry jest uwarunkowane przede wszystkim przez współpracą z wyżej opisaną witaminą A.

 

Ryboflawina wpływa między innymi na prawidłowe funkcjonowanie nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, reguluje proces oddychania komórkowego oraz uczestniczy w przemianach aminokwasów.


Dobowa dawka witaminy B2 winna wahać się od 1 do 2 mg. W przypadku porcji wynoszących około 4 mg, nadmiar jest magazynowany przez organizm w formie substancji zapasowej. Najczęstszymi źródłami tego suplementu w artykułach spożywczych są:
– nabiał,
– fasola,
– groch,
– grzyby,
– jaja,
– mięso (dziczyzna),
– migdały,
– pieczywo pełnoziarniste,
– ryby (łosoś, makrela czy pstrąg),

– szpinak,
wątroba.

5. Witamina B6

W skład witaminy B6 wchodzi – jak wskazuje sama nazwa – sześć związków będących pochodną pirydyny, której aktywną biologicznie formą jest fosforan pirydoksalu. Działanie witaminy B6 w organizmie nie ma bezpośredniego oddziaływania na stan skóry. Związek ten sprzyja między inny intensyfikacji metabolizmu aminokwasów, regulacji ciśnienia krwi oraz profilaktyce miażdżycy. Dlaczego więc został on umieszczony w tym zestawieniu? Powodem są przede wszystkim objawy niedoboru, do których należą przede wszystkim wypadanie włosów oraz zmiany skórne w postaci przebarwień, egzem bądź wysypki.

Produkty spożywcze, w których należy doszukiwać się witaminy B6, to czerwona papryka, kapusta, kasza gryczana, mięso drobiowe, pełnoziarniste produkty zbożowe, szpinak, wędliny oraz ziemniaki.

6. Witamina E
Witamina E stanowi konglomerat licznych substancji chemicznych, do których można zaliczyć między tokoferole i tokotrienole. Związek ten stanowi najsilniejszy antyoksydant wśród wszystkich witamin naszego ustroju. Oprócz zwalczania wolnych rodników i usuwania szkodliwych substancji przeciwdziała wiązaniu tlenu, co oznacza, że zapobiega procesom oksydacyjnym, które wykazują destrukcyjny charakter dla organizmu. Co więcej, omawiany związek usprawnia proces oddychania komórkowego, co stwarza bardziej komfortowe warunki do pracy, a także sprzyja procesom ich odnowy.

Do podstawowych źródeł tej substancji należy zaliczyć białą kapustę, brokuły, czarną porzeczkę, jaja, migdały, orzechy włoskie, oleje roślinne, pietruszkę, szpinak czy tran. Suplementacja witaminy E nie wymaga zbyt dużych dawek – porcja 15 mg wystarczy, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie. Z kolei u osób starszych rekomenduje się porcję w ilości od 50 do 200 mg. Największą, antyoksydacyjną skuteczność tego preparatu uzyskuje się z nienasyconych kwasów tłuszczowych.


7. Witamina H
Witamina H, zwana też witaminą B7 bądź biotyną, jest chemicznym związkiem, który posiada zdolność do rozpuszczania się w wodzie.

 

Forma, w jakiej występuje ten preparat, może być dwojaka:

– wolna – występująca w marchwi, mleku, pomidorach i szpinaku,
– połączona z białkiem – obecna w drożdżach i produktach mięsnych.

Witamina H jest związkiem, który również sprzyja poprawie wyglądu paznokci, skóry i włosów. Co więcej, spełnia też szereg innych, ważnych zadań w naszym organizmie. Mowa tu między innymi o uczestnictwie

w przemianach aminokwasów i węglowodanów, partycypacja w produkcji protrombiny oraz wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Suplementacja biotyną winna wyglądać w poniższy sposób:
– niemowlęta – 5–6 μg,
– dzieci i młodzież – 8–25 μg,
– dorośli – około 30 μg.