Dynia nie tylko na Halloween!
Dynia to warzywo sezonowe, które pojawia się głównie w okresie jesiennym. Ten pomarańczowy symbol nadchodzącej zimy jest wykorzystywany głównie jako produkt kulinarny oraz element dekoracyjny. Jakie korzyści dla zdrowia przynosi spożywanie tej rośliny? Wszystkich zainteresowanych zapraszam do lektury.
SPIS TREŚCI:
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Dynia jest rośliną jednoroczną, która wywodzi się z rodziny dyniowatych. W tej grupie wyróżnia się około 20 gatunków tego warzywa. Najczęściej jest wykorzystywana w gastronomii jako podstawa lub składnik niektórych dań, a także jako element dekoracyjny, gdyż niektóre gatunki tych roślin są uprawiane tylko w celach ozdobnych. Dynia ma intensywnie pomarańczowy kolor oraz znaczną wagę. Rekordowa masa dyni to 821 kg.
Kiedy analizuje się skład dyni, można natrafić na wiele interesujących informacji. Porcja 100 g tego warzywa może pokryć aż 214% dobowej dawki manganu (czyli zawiera około 4,5 mg), 168% dawki fosforu (1174 mg) oraz 150% dziennej porcji magnezu (550 mg). Wysoka zawartość cynku, która wynosi 7,64 mg, pozwala na uzupełnienie 80% codziennej dawki u kobiet oraz połowę zapotrzebowania u mężczyzn. Warto również wspomnieć, że dynia jest produktem niskokalorycznym – porcja 100 g dostarcza naszemu organizmowi zaledwie 26 kcal (według amerykańskiej bazy danych), natomiast według badań Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie – 16,8 kcal.
Prozdrowotne właściwości dyni wynikają z wyżej opisanych wartości odżywczych. Dzięki dużej zawartości cynku wpływa na sprawność seksualną oraz poprawę żywotności plemników. Ponadto obecny w dyni mangan utrzymuje prawidłowy poziom popędu płciowego, a β-karoten wpływa na aktywność hormonów płciowych. Z kolei niacyna, czyli witamina B3, sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu nerwowego.
Terapeutyczne zastosowanie mają pestki dyni. Nasiona są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, z czego prawie 60% to związki wielokrotnie nienasycone. Związki te są niezbędne w syn-tezie bardzo ważnej dla naszego organizmu witaminy D, normalizują stężenie lipidów we krwi, a także stanowią element tworzący ściany komórkowe. Nasiona zawierają dużo witamin i pierwiastków. W ich składzie możemy znaleźć między innymi fosfor, wapń czy żelazo. W przypadku magnezu porcja 70 g ziaren pozwoli na pokrycie dobowego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Pestki dyni posiadają również kukurbitacynę – związek występujący w bło-nie otaczającej nasiona. Dzięki niej nasz organizm pozbędzie się wszelkich pasożytów i drobnoustrojów chorobotwórczych. Inną, równie ważną właściwością jest niwelowanie nadmiernej ilości usuwanego wraz z moczem kwasu szczawiowego, co ma istotne znaczenie w problemach natury urologicznej. Pestki są również niezbędne do produkcji popularnego oleju, którego walory zdrowotne są również wykorzystywane we wcześniej wspomnianych schorzeniach, a także w celu normalizacji procesów hormonalnych i metabolicznych.
Miąższ dyni jest natomiast magazynem licznych witamin. Duża zawartość witaminy A stanowi dobry sposób na pokrycie dobowego zapotrzebowania organizmu na tę substancję. Jak powszechnie wiadomo, związek ten wpływa nie tylko na skórę i wytwory naskórka, ale też na narząd wzroku.
Miąższ posiada też dużo antyoksydantów, które warunkują procesy detoksykacyjne metabolizmu. Niektóre źródła podają, że dynia posiada witaminę B11. Związek ten ma udowodniony wpływ na krew ze względu na stymulację i wspomaganie procesu krzepnięcia.
Z kolei takie związki jak witaminy B1, B2, E, PP wpływają na stan cery, chronią przed promieniowaniem UV, wpływają na detoksykację organizmu czy też nasilają procesy regeneracyjne.
Dynia może być wykorzystywana w trzech aspektach. Jako składnik kulinarny bardzo często jest wykorzystywana do produkcji dżemów, konfitur
i powideł. Bardzo popularnym daniem jest zupa krem z dyni podawana ze świeżym imbirem. Dynia może być także wykorzystywana do sałatek. Drugą płaszczyzną zastosowania dyni jest użycie tego warzywa jako elementu dekoracyjnego. Co roku w okresie Halloween można zaobserwować liczne, dyniowe lampiony.
Ostatnim polem wykorzystania dyni jest oczywiście medycyna. Na podstawie wcześniej wspomnianych właściwości można wskazać,
w jakich jednostkach chorobowych znajduje zastosowanie:
– patologie urologiczne;
– problemy z prostatą i libido;
– stan podwyższonego stężenia cholesterolu we krwi;
– choroby układu pokarmowego wynikające z działalności pasożytów;
– schorzenia układu sercowo-naczyniowego, jak miażdżyca bądź zaburzenia krzepliwości.