Dieta to nie tylko ilość posiłków zjadanych w odpowiednich porach. To także produkty przyspieszające uzyskanie oczekiwanych efektów, a wśród nich produkty przyspieszające metabolizm.


SPIS TREŚCI:

1. Białko (jogurty, ryby, chude mleko, chude mięso, jajka)

2. Przyprawy (cynamon, imbir, pieprz cayenne, papryka jalapeno)

3. Ocet balsamiczny, jabłkowy

4. Zielona herbata

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc



1. Białko (jogurty, ryby, chude mleko, chude mięso, jajka)

Produkty, które zawierają w swoim składzie łatwo przyswajalne białko, doskonale wpływają na metabolizm. Wynika to z faktu, że organizm na strawienie białka potrzebuje dwa razy więcej energii niż w przypadku węglowodanów. W przypadku jogurtu i mleka, na odchudzanie ma również wpływ wapń, który także przyspiesza metabolizm. Najlepiej wybierać odchudzony jogurt grecki, który zawiera najwięcej białka. Ryby, prócz białka, to źródło kwasów tłuszczowych omega-3.


Kwasy ułatwiają insulinie pomoc w budowie mięśni i spalanie tkanki tłuszczowej. Łatwostrawne białko to także składnik jajek. Duża porcja białka wspomaga przemianę materii i ułatwia spalanie tłuszczów. Zjedzenie ich na śniadanie zapewnia uczucie sytości na dłużej.


Najlepsza forma śniadania z udziałem jajek to jajecznica, omlet, pasta jajeczna. Białko zawarte w wołowinie ma wysoką wartość biologiczną, dzięki czemu jest w 100 procentach przyswajalne. Jest także źródłem witaminy B12 i żelaza, które zwiększają wydolność fizyczną i umysłową, a także przyspieszają tempo metabolizmu.



2. Przyprawy (cynamon, imbir, pieprz cayenne, papryka jalapeno)

Przyprawy w zależności od składu, w różny sposób wpływają na przyspieszenie metabolizmu, poprawiają trawienie i pomagają w spalaniu tłuszczu. Przyprawy ostre (chilli, jalapeno) zawierają kapsaicynę, dzięki czemu wpływają na metabolizm poprzez zwiększenie termogenezy.


Imbir przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, wspomaga trawienie, przyspiesza detoksykację organizmu. Cynamon obniża poziom cholesterolu, przyspiesza trawienie, reguluje gospodarkę węglowodanów, zapobiegając odkładaniu cukru w postaci tkanki tłuszczowej.


3. Ocet balsamiczny, jabłkowy Fabryka Siły Sklep

Dodawanie octu balsamicznego do makaronu lub sałatki spowoduje uczucie sytości oraz przyspieszy metabolizm węglowodanów i tłuszczów. Podobne działanie ma ocet jabłkowy, który jednak trzeba stosować w postaci rozcieńczonej, by nie podrażnić śluzówki żołądka i przełyku.


Ocet jabłkowy wiąże tłuszcze, przyspiesza trawienie, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych. Wpływa także detoksykująco i odwadniająco na organizm. Nie można go pić w zbyt dużej ilości, gdyż może hamować wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.


4. Zielona herbata

Poprawia przemianę materii, hamuje wchłanianie tłuszczu i wspomaga trawienie. Jej zaletą jest także to, że zmniejsza apetyt. Wpływa na wydzielanie soków trawiennych, dlatego nie powinna być w nadmiarze stosowana przez osoby, które cierpią na chorobę wrzodową.


Znajomość pewnych produktów, które przyspieszą przemianę materii

i wzbogacenie w nie diety, może urozmaicić menu i pozwolić na szybsze uzyskanie oczekiwanych efektów.