Omlet z groszkiem i pomidorem
Omlet to świetne rozwiązanie, gdy znudzi nam się zwykła jajecznica. Nie jest daniem czasochłonnym ani trudnym do przygotowania. Nasza propozycja omletu z groszkiem i pomidorem jest posiłkiem wysokobiałkowym, dlatego świetnie nada się na kolację dla osób, które chcą stracić zbędne kilogramy.
SPIS TREŚCI:
– 3 jajka (110 g),
– pomidor (180 g),
– szklanka groszku zielonego mrożonego/świeżego,
– łyżka oleju rzepakowego (5 g),
– przyprawy: sól, pieprz, koperek.
Przygotowanie omletu rozpoczynamy od wbicia jajek do miski. Następnie dokładnie je ze sobą mieszamy widelcem, aż powstanie jednolita konsystencja. Jajka przyprawiamy solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie oleju na patelni. Na rozgrzany tłuszcz wylewamy masę jajeczną
i chwilę podsmażamy. Po chwili na wierzch wysypujemy groszek zielony, układamy plastry pomidora i przykrywamy patelnię przykrywką. Po chwili możemy delikatnie obrócić omlet na drugą stronę przy użyciu łopatki. Całość posypujemy koperkiem i odrobiną świeżego groszku i gotowe!
Białko: 31,9 g
Węglowodany: 30,9 g
Tłuszcze: 22,2 g
Błonnik: 10,4 g
Łączna wartość kaloryczna: 409 kcal.