Mało kto lubi nagłe zmiany, nawet jeśli są to zmiany na lepsze. Potrzebujemy czasu na adaptację i przygotowanie się do nowych warunków. Tak samo funkcjonuje nasz organizm. Przybierając na wadze, wprowadzamy szereg zmian metabolicznych, hormonalnych, których powrót do stanu normalnego wymaga czasu – już nie mówiąc o rozciągnięciu skóry, która przy szybkim chudnięciu staje się wiotka i wisząca. Nawet kiedy w przyszłości ciało będzie nam wdzięczne za zrzucenie nadmiaru kilogramów, musimy mu dać czas na przyzwyczajenie się do deficytu kalorii, lepszego jedzenia i aktywności fizycznej.

 

SPIS TREŚCI:

1. Optymalne tempo chudnięcia
2. Przetrenowanie
3. Tkanka tłuszczowa to nie tylko materiał energetyczny
4. Głębokie niedobory żywieniowe

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Optymalne tempo chudnięcia
Za zdrowy ubytek masy ciała uznaje się około 0,5 kg tygodniowo. W pier-wszych tygodniach często jednak spadek jest silniejszy, ponieważ w wyniku zmian żywienia czy uprawiania ćwiczeń pozbywamy się nadmiaru wody w organizmie. Jeśli tempo jest zbyt szybkie, to albo deficyt kaloryczny jest zbyt duży, albo ćwiczymy zbyt intensywnie. Głodówki, czyli nawet słynna dieta około 1000 kcal, nie przyniosą długotrwałych skutków. Organizm przy tak niskiej podaży pożywienia zwalnia tempo metabolizmu, aby nie zabrakło mu energii do podstawowych procesów życiowych.

 

Przecież już tylko oddychając, korzystamy z mięśni oddechowych, a każdy mięsień do pracy potrzebuje energii. Należy obliczyć BMR (podstawową przemianę materii) i uwzględniając aktywność fizyczną oraz tryb pracy (siedząca, stojąca, fizyczna), od uzyskanej liczby kalorii odjąć 10%. Jeśli będziemy się dobrze czuli, a poziom energii drastycznie nie spadnie, można lekko pogłębić deficyt.

 

Należy jednak pamiętać, że po uzyskaniu wymarzonej wagi również stopniowo trzeba wracać do naszego dziennego zapotrzebowania. Jest to przybliżona metoda, ponieważ nie da się jednoznacznie określić tempa metabolizmu oraz ilości spalanych kalorii w danej czynności. Dlatego należy obserwować ciało i kontrolować wagę.

 

2. Przetrenowanie

Jeśli przez większość życia nie byliśmy zbyt aktywni fizycznie, to nagłe dwugodzinne sesje treningowe 7 dni w tygodniu mogą spowodować nawet skrajne wycieńczenie organizmu. Pierwszym objawem będą bolesne zakwasy, spowodowane produkcją kwasu mlekowego w mięśniach. Nastąpi ogólne osłabienie, brak chęci do ćwiczeń, spadek siły mięśniowej; długotrwały brak regeneracji doprowadzi do rozpadu białek mięśniowych.

 

Na wadze zamiast kilogramów z tłuszczu ubędzie go z mięśni. Ma to więc nie tylko negatywny wpływ na efekty wydolnościowe mięśni, ale i zaburza pracę całego organizmu. Taki stan prowadzi do zwiększonego wydzielania hormonu stresu – kortyzolu, który utrudni proces utraty tkanki tłuszczowej. Trening należy dobrać więc do naszych możliwości fizycznych. Ćwicząc nawet tylko 3 razy w tygodniu, ale efektywnie i dając sobie czas na regenerację, szybko zauważymy zmiany i przyspieszenie metabolizmu Fabryka Siły Sklep

 

3. Tkanka tłuszczowa to nie tylko materiał energetyczny
Tkanka tłuszczowa pełni wiele funkcji: zabezpiecza przed wyziębieniem organizmu, produkuje hormony i magazynuje toksyny. Szybkie chudnięcie spowoduje nagłe uwolnienie toksyn magazynowanych latami w tłuszczu i uwolnienie ich do krwiobiegu. Zatrucie to może być naprawdę groźne i skoń-czyć się nawet śmiercią. Dlatego w czasie odchudzania ważne jest picie dużej ilości wody, a w niektórych przypadkach przeprowadzenie kuracji oczyszczającej mającej na celu eliminację toksyn.


4. Głębokie niedobory żywieniowe
Będąc na diecie, wprowadzamy deficyt kaloryczny, ale za nim idzie także deficyt poszczególnych makro- i mikroelementów. Najczęściej drastycznie obniżona zostaje ilość spożywanych tłuszczów, ponieważ dostarczają najwięcej kalorii. Jednak jest to niebezpieczne, ponieważ tłuszcze umożliwiają przyswajanie witamin A, D, E, K, których niedobór niesie wiele zagrażających zdrowiu skutków – jak osłabienie odporności, brak ochronnego działania przeciw powstawaniu wolnych rodników i ochrony antynowotworowej, pogorszenie wzroku i nadkrzepliwość krwi.

 

Tłuszcze i cholesterol wykorzystywane są do syntezy hormonów i budowy błon komórkowych, a także mózgu. Ich niedobór wpłynie niekorzystnie na wygląd skóry, co ma ogromne znaczenie estetyczne w trakcie chudnięcia. Monotonne diety opierające się na niewielu składnikach mogą być przyczyną niedoborów pozostałych witamin i ważnych dla nas pierwiastków. Warto zadbać o odpowiednią podaż witamin z grupy B, które sprzyjają utracie wagi, spożywając produkty pełnoziarniste oraz otręby. Na diecie redukcyjnej najważniejsza jest różnorodność pokarmów i nieprzetworzona żywność – żadna dieta eliminacyjna na dłuższą metę nie przyniesie korzyści.