Stres stał się chronicznym stanem XXI wieku. Dotyka nawet osób spokojnych, które tylko pozornie nie mają zmartwień. Stres jest nie tylko stanem psychicznym, w którym się znajdujemy, ale wiąże się też

z szeregiem zmian hormonalnych zachodzących w organizmie. Przede wszystkim cechuje się podwyższonym poziomem kortyzolu, następnie noradrenaliny i adrenaliny.


SPIS TREŚCI:

1. Przyczyny stresu
2. Nie daj się depresji
3. Źródła tryptofanu
4. Greenpower
5. Magnez

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc



1. Przyczyny stresu

Przyczyn może być wiele – od faktycznego bodźca emocjonalnego, kiedy jesteśmy czymś zmartwieni, mamy kłopoty w pracy czy życiu osobistym, po czynniki, z których nie zdajemy sobie sprawy. Źle wpływają na nas przede wszystkim: nieprawidłowa dieta, nadmiar kofeiny, toksyny, choroby i... nadmierna aktywność fizyczna. Ciągle podwyższony kortyzol wywołuje nadciśnienie, osłabienie układu odpornościowego, zaburzenia funkcji tarczycy, odkładanie się tkanki wokół narządów wewnętrznych ( tzw. otyłość brzuszna) i prowadzi do zahamowania syntezy serotoniny – hormonu szczęścia.


Jedzenie wpływa na nas uspokajająco. Jednak podwyższony poziom kortyzolu przy niskim poziomie serotoniny najczęściej wpływa na zwiększenie apetytu na węglowodany. Sięgamy wtedy po słodycze, niezdrowe przekąski, czekoladę najsłodszą, jaką się da. Takie uspokojenie nie przyniesie żadnych długotrwałych efektów oprócz wzrostu wagi i wy-rzutów sumienia – te czynniki zaś spowodują kolejny stres. Są jednak produkty bogate w aminokwasy, witaminy i pierwiastki, które uchronią przed nadmiernym stresem, a nie tylko złagodzą go w danym momencie.


2. Nie daj się depresji

Serotonina jest hormonem, który w niskim stężeniu występuje u ludzi cierpiących na depresję. Syntezowana jest z aminokwasu tryptofanu przy pomocy witamin z grupy B oraz magnezu. Bezpośrednie spożywanie serotoniny nie wpływa na układ nerwowy, ponieważ nie przechodzi ona przez barierę krew–mózg, natomiast spożywanie produktów bogatych w tryptofan, który jest aminokwasem egzogennym, nasili jej syntezę i złagodzi uczucie napięcia. Oczywistym wyborem byłyby produkty bogatobiałkowe takie jak mięso, ryby czy nabiał. Jednak inne aminokwasy obecne w tych pokarmach blokują wchłanianie tryptofanu.


3. Źródła tryptofanu

Dlatego lepszym źródłem są produkty bogate w węglowodany lub tłuszcze zawierające sporą dawkę tryptofanu – takie jak kakao, orzechy, banany, daktyle czy owsianka. Czekolada więc faktycznie uspokaja, jednak zamiast słodkiej mlecznej czekolady lepiej wybrać gorzką (z jak największą zawartością kakao) lub sięgnąć po surowe ziarna kakaowca. Są nie tylko bogate w tryptofan, ale i w działający kojąco na układ nerwowy magnez Fabryka Siły Sklep

i przeciwutleniacze, chroniące przed stresem wewnątrz komórek organizmu. Część tryptofanu wykorzystywana jest do produkcji melatoniny regulującej naturalny rytm dobowy. Substancja wydziela się wieczorem i pomaga w zaś-nięciu. Sen to czas regeneracji i zbierania sił do walki ze stresem. Dlatego węglowodany wcale nie są zakazane na noc, ponieważ mogą zagwarantować mocny sen.


4. Greenpower

Zielone warzywa takie jak szparagi, szpinak, jarmuż, brokuł zawierają kwas foliowy. Kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek – w tym także niezbędny jest do syntezy neuroprzekaźników: serotoniny, dopaminy, noradrenaliny. Dopamina odpowiada za pobudzenie i uczucie euforii, napawa optymizmem. Kwas foliowy pomaga też w usuwaniu homocysteiny, która wpływa na procesy miażdżycowe.


Warzywa są źródłem witamin z grupy B, które również biorą udział syntezie tych hormonów i wpływają pozytywnie na metabolizm. Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, które są przyczyną stresu oksydacyjnego. Ich produkcja nasila się w kontakcie z toksynami, w czasie wysiłku fizycznego

i przez spożywanie niezdrowej żywności. Dlatego ważne jest, by łagodzić również stres panujący w komórce. Najsilniejszymi antyoksydantami są witaminy A, E i C oraz selen. Największe dawki selenu zawierają orzechy brazylijskie, mogą stanowić jego naturalny suplement.


5. Magnez

Magnez wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobory magnezu powodują problemy z koncentracją, wahania nastroju, rozdrażnienie i stany depresyjne. Oprócz wcześniej wspomnianego kakao, źródłem magnezu są: kasza gryczana, pestki dyni, nasiona słonecznika, awokado i rośliny strączkowe.