Stres jest nie tylko stanem psychicznym, wiąże się też z szeregiem zmian hormonalnych zachodzących w organizmie, np. podwyższonymi poziomami kortyzolu, noradrenaliny i adrenaliny.

 

SPIS TREŚCI:

1. Przyczyny stresu
2. Nie daj się depresji
3. Źródła tryptofanu
4. Greenpower
5. Magnez

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Przyczyny stresu

Przyczyn stresu może być wiele – ktoś może mieć kłopoty w pracy lub życiu osobistym, źle na organizm wpływają nieprawidłowa dieta, nadmiar kofeiny, toksyny, choroby i... nadmierna aktywność fizyczna. Stale podwyższony poziom kortyzolwywołuje nadciśnienie, osłabia układ odpornościowy, zaburza funkcjonowanie tarczycy, prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej wokół narządów wewnętrznych (tzw. otyłość brzuszna) i zahamowania syntezy serotoniny – hormonu szczęścia.

 

Jedzenie wpływa na człowieka uspokajająco. Jednak podwyższony poziom kortyzolu przy niskim poziomie serotoniny najczęściej zwiększa apetyt na węglowodany. Człowiek sięga wtedy po słodycze i niezdrowe przekąski. Takie uspokojenie nie przyniesie żadnych efektów oprócz wzrostu wagi i wyrzutów sumienia. Są jednak produkty bogate w aminokwasy, witaminy i pierwiastki, które chronią przed nadmiernym stresem, a nie tylko łagodzą go w danym momencie.


2. Nie daj się depresji

Niskie stężenie serotoniny obserwuje się u ludzi chorujących na depresję. Syntezowana jest z aminokwasu tryptofanu przy pomocy witamin z grupy B oraz magnezu. Bezpośrednie spożywanie serotoniny nie wpływa na układ nerwowy, ponieważ nie przechodzi przez barierę krew–mózg, natomiast spożywanie produktów bogatych w tryptofan, który jest aminokwasem egzogennym, nasili jej syntezę i złagodzi uczucie napięcia. Oczywistym wyborem są produkty bogatobiałkowe takie jak mięso, ryby czy nabiał. Jednak inne aminokwasy obecne w tych pokarmach blokują wchłanianie tryptofanu.


3. Źródła tryptofanu

Lepszym wyborem są produkty bogate w węglowodany lub tłuszcze zawierające sporą dawkę tryptofanu – kakao, orzechy, banany, daktyle czy owsianka. Czekolada rzeczywiście uspokaja, jednak zamiast słodkiej mlecznej czekolady lepiej wybrać gorzką (z jak największą zawartością kakao) lub sięgnąć po surowe ziarna kakaowca. Są bogate w tryptofan, magnez działający kojąco na układ nerwowy i przeciwutleniacze chroniące przed stresem wewnątrz komórek organizmu. Część tryptofanu wykorzystywana jest do produkcji melatoniny regulującej naturalny rytm dobowy. Substancja wydziela się wieczorem i pomaga w zaśnięciu. Sen to czas regeneracji i zbierania sił do walki ze stresem. Fabryka Siły Sklep


4. Greenpower

Zielone warzywa takie jak szparagi, szpinak, jarmuż, brokuł zawierają kwas foliowy. Kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek – w tym także niezbędny jest do syntezy neuroprzekaźników: serotoniny, dopaminy, noradrenaliny. Dopamina odpowiada za pobudzenie i uczucie euforii, napawa optymizmem. Kwas foliowy pomaga też w usuwaniu homocysteiny, która wpływa na procesy miażdżycowe.

 

Warzywa są źródłem witamin z grupy B, które również biorą udział w syntezie tych hormonów i wpływają pozytywnie na metabolizm. Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, które są przyczyną stresu oksydacyjnego. Ich produkcja nasila się w kontakcie z toksynami, w czasie wysiłku fizycznego i po spożyciu niezdrowej żywności. Dlatego ważne jest, by dostarczać naturalnych antyoksydantów. Najsilniejszymi są witaminy A, E i C oraz selen.

 

5. Magnez

Magnez wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobory magnezu powodują problemy z koncentracją, wahania nastroju, rozdrażnienie i wywołują stany depresyjne. Oprócz wcześniej wspomnianego kakao źródłami magnezu są kasza gryczana, pestki dyni, nasiona słonecznika, awokado i rośliny strączkowe.