Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia – mówi stara zasada dietetyczna. Przez swą skrajność stwierdzenie to staje się wątpliwe i można spierać się o to, który posiłek jest naprawdę najważniejszy. Nie ulega jednak wątpliwości, że śniadanie jest posiłkiem ważnym! Warto więc zadbać o to, by pierwszy posiłek dnia był odżywczy. 


Śniadanie zdecydowanie powinno być posiłkiem, który bazuje na różnorodnych produktach dostarczających wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Z pewnością na talerzu nie powinny znajdować się produkty bogate np. w cukry proste lub izomery trans, jak smakowe jogurty czy drożdżówki. Ale co ze zdrowymi wyborami takimi jak owsianka czy jajka? Owsianka od lat jest hitem śniadaniowym, jajka dopiero od jakiegoś czasu zaczynają wracać do łask. W ostatnim czasie bardzo modne stało się śniadanie białko + tłuszcze. Który wybór jest lepszy?

 

SPIS TREŚCI:

1. Korzyści ze spożycia owsianki

2. Korzyści ze spożycia jajek

3. Rozstrzygnięcie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Korzyści ze spożycia owsianki

Owsianki były i wciąż są oficjalnie polecane jako jedne z najlepszych posiłków na śniadanie, jakie można spożyć o poranku. Są bogate w węglowodany, które z samego rana pomagają nas wybudzić. Jednocześnie ich indeks glikemiczny wysokich wyrzutów insuliny, a energia uwalniana jest stopniowo, co w połączeniu z dużą zawartością błonnika będzie gwarantowało stabilny wzrost poziomu cukru we krwi.

 

Błonnik zawarty w owsiance składa się z mieszanki błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, dzięki czemu będzie miał pozytywny wpływ na perystaltykę jelit i wspomoże proliferację mikroflory jelitowej. Błonnik jest też znany ze swoich właściwości obniżających poziom cholesterolu w organizmie.

 

Płatki owsiane są też zasobne w wiele mikroelementów, m.in. magnez, cynk, mangan, selen i żelazo.

 

 

2. Korzyści ze spożycia jajek

W zależności od towarzystwa, w jakim się człowiek obraca, można na temat jajek usłyszeć bardzo odmienne opinie – jednak prawda jest taka, że są one zdrowe, i to bardzo!

 

Osoby prowadzące aktywny tryb życia, starające się kształtować sylwetkę upodobały sobie jajka szczególnie ze względu na wysoką zawartość białka Fabryka Siły Sklep

o świetnym aminogramie.

 

Prawdziwa kopalnia zdrowia znajduje się jednak w żółtkach, które dostarczają mikroelementów takich jak potas, sód, cynk, a także cenne żelazo i selen. Chociaż niewiele osób o tym wie, jajka posiadają bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, co zawdzięczają zawartości m.in. owotransferyny, lizosomu, foswityny i karotenoidów.

 

Ich zła reputacja jest związana z cholesterolem, jednak w rzeczywistości, jak wiele badań wykazuje, spożycie jaj praktycznie nie ma wpływu na poziom cholesterolu w krwiobiegu. Dzieje się tak, ponieważ nasz organizm w bardzo ścisły sposób kontroluje metabolizm tego składnika. Kiedy spożycie cholesterolu rośnie, to ograniczona zostaje jego wewnętrzna produkcja w wątrobie i absorpcja w jelitach, co sumarycznie prowadzi do neutralnego rezultatu. 

 

Przy określaniu dopuszczalnej ilości jaj w codziennej diecie należy uwzględnić indywidualne uwarunkowania, ważne, jest aby rozróżnić osoby z prawidłową masą ciała, uprawiające aktywnie sport oraz takie, które borykają się z otyłością, insulinoopornością czy też cukrzycą typu 2. Warto zwrócić uwagę, że choroby te związane są ze zwiększonym wydalaniem cholesterolu endogennego, spożycie większej ilości jaj w tym wypadku może przyczyniać się do powstawania zmian miażdżycowych.


3. Rozstrzygnięcie

Nie ma chyba lepszego sposobu na rozstrzygnięcie tej kwestii niż przeprowadzenie eksperymentu, w którym połowa osób będzie spożywała na śniadanie jajka, a druga połowa owsiankę, a następnie zbadanie wszystkich uczestników. Dokładnie takie badanie zostało opublikowane w 2015 roku. Jego główna autorka dr Martha Ballesteros nakazała jednej grupie spożywać na śniadanie jedno jajko, natomiast druga miała spożywać 40 g płatków owsianych.

 

Po 5 tygodniach takiej interwencji dietetycznej pomiędzy grupami nie odnotowano różnic w poziomie całkowitego cholesterolu ani jego frakcjach HDL i LDL. Pomimo pomiaru wielu wskaźników jedyna różnica zachodziła w poziomie markerów stanów zapalnych takich jak interleukina-6 i czynnik martwicy nowotworów (TNFalfa).

 

Jajka w porównaniu z owsianką działały przeciwzapalnie!

 

 

Oczywiście jest to pojedyncze badanie i należy je uwzględniać w szerszym kontekście sytuacyjnym.

 

Z drugiej strony, należy zwrócić uwagę na fakt, że po odpoczynku nocnym poziomy glikogenu wątrobowego są niskie, ok. 20 g, co w porównaniu z jego standardowym poziomem, ok. 100 g, stanowi znaczącą różnicę. Dlatego też według tej teorii śniadanie nie powinno bazować wyłącznie na białkach i tłuszczach, lecz również na węglowodanach. Ponieważ tak niskie i niewyrównane poziomy formy zapasowej glukozy mogą powodować znaczące pogorszenie samopoczucia, zwłaszcza w godzinach rannych.

 

Faktem jest, że obydwa produkty są bardzo zdrowe i absolutnie nie należy pozbywać się płatków owsianych ani jajek z jadłospisu. Bardzo ważna jest też indywidualna reakcja organizmu. Niektóre osoby bardzo dobrze czują się, kiedy rano spożywają owsiankę, inne zaś, kiedy spożywają jajka. Najważniejsze jest, abyśmy pamiętali, że to, co jemy na śniadanie lub inne posiłki w ciągu dnia, powinno dostarczać nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, tak aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Kijowski J. et al., Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość” 2013, 5(90), 29–41.

Chrościcki P., Usarek M., Bryla J., Znaczenie zegara biologicznego w utrzymaniu homeostazy glukozy, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2013, 67, 569–583.

Pawlak J., Derlacz R., Mechanizm powstawania oporności na insulinę w tkankach obwodowych, „Postępy Biochemii” 2011, 57(2), 200–206.