Gdy czujemy spadek energii, nasz organizm często domaga się słodkości, ponieważ duża dawka glukozy pomaga mu nabrać sił. Jednak nie zawsze nasz organizm ma rację. Po przekąskach zawierających duże ilości cukrów prostych zaraz po przypływie energii następuje jej znaczny spadek, a nawet hipoglikemia. Odpowiedzialna jest za to trzustka, która na sygnał o wysokim stężeniu glukozy wydziela nadmiar insuliny i zmniejsza stężenie glukozy. Jak zatem dostarczyć energii bez powodowania huśtawki hormonalnej?

 

SPIS TREŚCI:

1. Olej kokosowy

2. Orzechy

3. Awokado

4. Kakaowiec

5. Nasiona chia

6. Imbir

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Olej kokosowy

Olej kokosowy w ponad 90% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, ale w przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych, które zbudowane są z długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, olej kokosowy zawiera kwasy średniołańcuchowe. Różnica wydaje się niewielka, jednak ma ogromny wpływ na właściwości tłuszczów. Są one wchłaniane z jelita bezpośrednio przez żyłę wrotną do wątroby bez trawienia żółcią. Dzięki temu stanowią źródło szybkiej i łatwo dostępnej energii. Taki szlak metaboliczny sprawia, że średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe nie są odkładane w postaci tkanki tłuszczowej, ale zużywane na bieżące potrzeby organizmu.


2. Orzechy

Kilka orzechów to idealna przekąska, kiedy czujemy spadek energii,

a nasz organizm zaczyna mieć zachcianki. Są wysokoenergetyczne, gdyż 100 g dostarcza ok. 600 kcal. Stanowią kompletne źródło białka, kwasów tłuszczowych i składników odżywczych. Zawarty w nich aminokwas arginina poprawia ukrwienie tkanek i przepływ krwi. Jeśli szukamy energetycznej przekąski, to dlaczego nie sięgnąć po tę zawierającą najwięcej witamin i niezbędnych pierwiastków?


3. Awokado

Awokado jest jedynym owocem składającym się w dużej mierze z tłuszczu, który stanowią głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, niejednokrotnie przez naukowców uznane za chroniące przed wieloma chorobami, w tym głównie obniżające ryzyko zawału serca. Jest źródłem witamin A i E, które są silnymi antyoksydantami, oraz najlepszym źródłem potasu, który normuje ciśnienie krwi. Jedno awokado dostarcza ok. 160 kcal, ale dzięki dużej zawartości tłuszczu i błonnika zapewnia uczucie sytości na długo.


4. Kakaowiec

Wiele składników czekolady sprawia, że tak silnie oddziałuje ona na nasz nastrój, a czasem nawet uzależnia. Surowe ziarno kakaowca zawiera fenyloetyloaminę, która należy do alkaloidów i wytwarzana jest również w naszym organizmie, kiedy jesteśmy zakochani. Odpowiada więc za dobry nastrój i uczucie euforii. Kolejną substancją zawartą w kakaowcu jest anandamid, który wytwarzamy w czasie wysiłku fizycznego. Dodaje energii i działa lekko znieczulająco. Kakao jest najlepszym źródłem magnezu, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobory magnezu powodują problemy z koncentracją, wahania nastroju, rozdrażnienie i stany depresyjne.


5. Nasiona chia

Inaczej zwane szałwią hiszpańską stanowią ciekawe urozmaicenie diety. „Chia” w języka Majów oznacza siłę. Nasiona obfitują głównie

w kwasy tłuszczowe omega-3, które stanowią budulec błon organizmu, także układu nerwowego. Chia stanowią źródło cynku oraz witamin z grupy B. Z nasion można przyrządzić pudding – zalewa się je mlekiem i pozostawia na kilka godzin, a tuż przed zjedzeniem dodaje ulubione owoce.


6. Imbir

Intensywny, lekko ostry smak imbiru sprawia, że jest on silnie energetyzujący. Ma właściwości rozgrzewające i pomaga zwalczać ból głowy, przeziębienia czy stany zapalne. Poprawia ukrwienie mózgu, dzięki czemu szybko przywraca jasność umysłu i chęć do działania. Ze świeżego imbiru można przygotować napar – pokrojony w plastry korzeń zalewa się wrzątkiem. Najlepiej smakuje z dodatkiem cytryny.

 

Aby uniknąć częstych spadków energii, dieta musi składać się z nieprzetworzonych produktów – podstawę powinny stanowić warzywa i węglowodany pochodzące z dobrych źródeł takich jak kasza gryczana, jaglana, amarantus czy ryż. Warto ograniczyć spożycie kofeiny do jednej kawy dziennie, gdyż często uzależnienie organizmu od niej prowadzi do uczucia zmęczenia. Wysypiajmy się i zacznijmy poranek od pełnowartościowego śniadania, którego podstawą będą produkty białkowe i tłuszczowe, np. omlet z całych jaj na oleju kokosowym z orzechami.