Gdy czujemy spadek energii, nasz organizm często domaga się słodkości, ponieważ duża dawka glukozy pomoże mu nabrać sił. Jednak nie zawsze nasz organizm ma rację. Po przekąskach zawierających duże ilości cukrów prostych zaraz po przypływie energii następuje jej znaczny spadek, a nawet hipoglikemia. Odpowiedzialna jest za to trzustka, która na sygnał o wysokim stężeniu glukozy wydziela nadmiar insuliny i zmniejsza stężenie glukozy. Jak zatem dostarczyć energii, nie powodując huśtawki hormonalnej?

 

SPIS TREŚCI:

1. Olej kokosowy

2. Orzechy

3. Awokado

4. Kakaowiec

5. Nasiona chia

6. Imbir

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Olej kokosowy

W ponad 90% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, ale w prze-ciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych, które zbudowane są z długo-łańcuchowych kwasów tłuszczowych, olej kokosowy zawiera kwasy średniołańcuchowe. Różnica wydaje się niewielka, jednak ma to ogromny wpływ na właściwości tłuszczu. Są one wchłaniane z jelita bezpośrednio przez żyłę wrotną do wątroby bez trawienia żółcią. Dzięki temu stanowią źródło szybkiej i łatwo dostępnej energii. Taki szlak metaboliczny sprawia, że średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe nie są odkładane w postaci tkanki tłuszczowej, tylko zużywane na bieżące potrzeby organizmu.


2. Orzechy

Kilka orzechów jest idealną przekąską, kiedy czujemy spadek energii,

a nasz organizm zaczyna mieć zachcianki. Są wysokoenergetyczne, gdyż 100 g to około 600 kcal. Stanowią kompletne źródło białka oraz kwasów tłuszczowych i składników odżywczych. Zawarty w nich aminokwas – arginina, poprawia ukrwienie tkanek i przepływ krwi. Jeśli szukamy energetycznej przekąski, to dlaczego nie sięgnąć po tę zawierającą najwięcej witamin i niezbędnych pierwiastków?


3. Awokado

Awokado jest jedynym owocem składającym się w dużej mierze z tłuszczu, który stanowią głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, niejednokrotnie przez naukowców uznane za chroniące przed wieloma chorobami, w tym głównie obniżające ryzyko zawału serca. Jest źródłem witamin – A i E, które są silnymi antyoksydantami oraz najlepszym źródłem potasu, który normuje ciśnienie krwi. Jedno awokado to około 160 kcal, ale dzięki dużej zawartości tłuszczu i błonnika daje na długo uczucie sytości.


4. Kakaowiec

Wiele składników czekolady sprawia, że tak silnie oddziałuje ona na nasz nastrój, a czasem nawet uzależnia. Surowe ziarno kakaowca zawiera fenyloetyolaminę, należy do alkaloidów i wytwarzana jest również w naszym organizmie, kiedy jesteśmy zakochani. Odpowiada więc za dobry nastrój

i uczucie euforii. Kolejną substancją zawartą w kakaowcu jest anandamid, który wytwarzamy w czasie wysiłku fizycznego, dodaje energii i działa lekko znieczulająco. Kakao jest najlepszym źródłem magnezu, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobory magnezu powodują problemy z koncentracją, wahania nastroju, rozdrażnienie i stany depresyjne.


5. Nasiona chia

Inaczej zwane szałwią hiszpańską, stanowią ciekawe urozmaicenie naszej diety. ”Chia” z języka Majów oznacza siłę – nasiona obfitują głównie

w kwasy tłuszczowe omega-3, które stanowią budulec błon organizmu, także układu nerwowego. Chia stanowi źródło cynku oraz witamin z grupy B. Można z nasion przyrządzić pudding, zalewając je na kilka godzin mlekiem, a tuż przed zjedzeniem dodając ulubione owoce.


6. Imbir

Intensywny, lekko ostry smak imbiru sprawia, że jest on silnie energetyzujący. Ma właściwości rozgrzewające i pomaga zwalczyć ból głowy, przeziębienia, stany zapalne. Poprawia ukrwienie mózgu, dzięki czemu szybko wróci nam jasność umysłu i chęć do działania. Ze świeżego imbiru można przygotować napar, zalewając pokrojony w plastry korzeń wrzątkiem. Najlepiej smakuje z dodatkiem cytryny.

 

Aby uniknąć częstych spadków energii, dieta musi składać się z nieprze-tworzonych produktów – podstawę stanowią tu warzywa, a węglowodany pochodzą z dobrych źródeł jak kasza gryczana, jaglana, amarantus czy ryż. Ograniczmy spożycie kofeiny do jednej kawy dziennie, gdyż często uzależnienie organizmu od niej prowadzi do uczucia zmęczenia. Wysypiajmy się i zacznijmy poranek od pełnowartościowego śniadania, którego podstawą będą produkty białkowe i tłuszczowe, np. omlet z całych jaj na oleju kokosowym z orzechami.