Chrzan jest popularnym składnikiem sałatek i dań głównych. Ta przypominająca pietruszkę roślina może być również stosowana w celu poprawy zdrowia. Jej prozdrowotne właściwości zostały opisane w niniejszym artykule.

 

SPIS TREŚCI:

1. Czym jest chrzan?

2. Chrzan – właściwości

3. Zastosowanie chrzanu

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Czym jest chrzan?

Chrzan pospolity należy do rodziny kapustowatych. Jego tradycyjne nazwy to warzęcha bądź warzucha. Roślina ta występuje na terenach Ameryki Północnej, Azji, Europy i Nowej Zelandii. Chrzan to warzywo powszechnie stosowane w sztuce kulinarnej. Jednak osoby cierpiące na takie przypadłości jak niewydolność nerek, wrzody żołądka czy zgaga powinny zrezygnować z jego spożywania, może doprowadzić do zaostrzenia objawów i pogorszenia stanu chorego.


2. Chrzan – właściwości

Dzięki rozgrzewającemu działaniu chrzan poprawia pracę układu pokarmowego. Duża zawartość związków antybakteryjnych, jak fitoncydy, lizozym czy fenyloetyl, sprawdzi się w niwelowaniu drobnoustrojów chorobotwórczych.

 

Warto też wspomnieć o obecności licznych olejków eterycznych, które nasilają przemianę materii. Dodatkowo wykazują silne działanie przeciwbólowe i wykrztuśne (układ oddechowy). Chrzan może być również stosowany w przypadku zmian dermalnych. Ponadto stanowi źródło licznych witamin (A, B, C) oraz soli mineralnych (fosfor, magnez, potas, siarka, wapń, żelazo). Fabryka Siły Sklep

 

3. Zastosowanie chrzanu

Różnorodny i bogaty w liczne składniki odżywcze chrzan ma szerokie zastosowanie. Obecne glukozynolany oraz produkty ich przemian, czyli izotiocyjaniny, które warunkują ostry smak produktu, znacząco zmniejszają możliwość rozwoju choroby nowotworowej. Badania potwierdzają, że systematyczne spożywanie chrzanu ogranicza prawdopodobieństwo zachorowania na raka pęcherza, raka płuc i raka przełyku i zmniejsza prawie o 40% ryzyko wystąpienia raka żołądka.

 

Ostry smak oraz olejki eteryczne zawarte w chrzanie stanowią skuteczny stymulant dla układu pokarmowego. Obecność chrzanu w diecie znacząco poprawia przyswajanie pokarmów oraz pracę metabolizmu. Dodatkowo nasila wydzielanie soków trawiennych i zapobiega pojawianiu się takich objawów jak wzdęcia czy zgaga, które mogą wystąpić po spożyciu tłustych i ciężkostrawnych potraw.

 

W kontekście olejków eterycznych warto wspomnieć o zastosowaniu chrzanu w przypadku chorób układu oddechowego. Wspomniane już związki antybakteryjne bardzo dobrze sprawdzają się podczas infekcji dróg oddechowych lub problemów z zatokami. W ich przypadku szczególnie polecane są napoje bazujące na wykorzystaniu suszonego i startego warzywa lub olejki do inhalacji. Z kolei syropy bazujące na tej roślinie będą szczególnie dobre na suchy i ostry kaszel, który może występować w przypadku zapalenia oskrzeli bądź zapalenia płuc. Właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne wykazują także fitoncydy – lotne związki siarkowe, do których zalicza się allinę i allicynę.

 

Przeciwbólowe właściwości chrzanu mogą być wykorzystane w przypadku chorób narządu ruchu. Okłady mogą nie tylko zmniejszać ból, ale także łagodzić obrzęki, zmniejszać napięcie mięśniowe oraz poprawiać ruchomość stawów. Sok z chrzanu można stosować w przypadku stanu zapalnego ścięgien, natomiast kompresy z miazgi tego warzywa będą bardzo dobrym rozwiązaniem w przypadku chorób reumatycznych lub nadwyrężeń.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Kudełka W., Kosowska A., Składniki przypraw i ziół przyprawowych determinujące ich funkcjonalne właściwości oraz ich rola w żywieniu człowieka i zapobieganiu chorobom, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego” 2008, 781, 1–29.

Nowak G., Nawrot J., Surowce roślinne i naturalne stosowane w chorobach układu oddechowego, „Herba Polonica” 2009, 55(4), 1–36.