Granat to jeden z najstarszych znanych ludziom owoców. Ten odżywczy, bogaty w przeciwutleniacze owoc był czczony jako symbol zdrowia, płodności i życia wiecznego. Wszystko, co najcenniejsze, wydaje się dobrze przez naturę ukryte. Jednak warto poświęcić czas, by to odnaleźć – a w tym przypadku przebrnąć przez grubą skórę granatu i dostać się do małych soczystych ziaren.

 

SPIS TREŚCI:

1. Wartości odżywcze granatu

2. Niezastąpiony kwas punikowy

3. Wpływ kwasu punikowego na zdrowie

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Wartości odżywcze granatu

Jedna szklanka ziaren granatowca dostarcza 144 kcal, z czego 24 g stanowi cukier naturalnie występujący w owocach. Granat jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, witamin C, E, K, B1 (tiamina), B3 (niacyna) i B6 (pirydoksyna), beta-karotenu oraz cennego kwasu foliowego. Z pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu dostarcza potas, selen, cynk. Jest również źródłem kwasów organicznych, antocyjanów i garbników roślinnych – taniny o właściwościach przeciwzapalnych. Zawarte w nim składniki wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, hamują m.in. rozrost w jelicie grubym drożdżaków Candida albicans, które coraz częściej przyczyniają się do grzybicy ogólnoustrojowej. Wszystkie te składniki wpływają korzystnie na nasze zdrowie, ale znajdziemy je w wielu warzywach i owocach. Co więc sprawia, że granat jest taki wyjątkowy? Otóż zawiera w składzie jedną substancję, której nie znajdziemy nigdzie indziej.


2. Niezastąpiony kwas punikowy

Związek występujący tylko w granatach – kwas punikowy – jest sprzężonym kwasem tłuszczowym i zaliczany jest do kwasów tłuszczowych omega-5. Zapewne niewiele osób słyszało, że taki rodzaj kwasów tłuszczowych istnieje. Kwas ten charakteryzuje się najsilniejszymi właściwościami antyoksydacyjnymi, jest głównym składnikiem odpowiedzialnym za przeciwzapalne i zdrowotne właściwości granatu. To właśnie przewlekły stan zapalny jest przyczyną wielu chorób takich jak cukrzyca, miażdżyca, nowotwory, demencja starcza, a także otyłość. Dzięki zwalczaniu stanu zapalnego chronimy organizm i zapewniamy mu prawidłowe funkcjonowanie.


3. Wpływ kwasu punikowego na zdrowie

Wpływ na układ krwionośny – wiele badań wskazuje na kompleksowe korzyści dla serca i naczyń krwionośnych. Już po dwóch tygodniach spożywania codziennie niewielkiej ilości granatu lub jego soku zanotowano znaczne obniżenie ciśnienia krwi. Kwas punikowy obniża też poziom cholesterolu oraz triglicerydów, których wyższe stężenie jest jedną Fabryka Siły Sklep

z przyczyn miażdżycy. U badanych z już stwierdzoną zaawansowaną płytką miażdżycową codzienne spożywanie granatów wpływa na zmniejszenie jej objętości aż o 30%. Kwas zwiększa również poziom „dobrego” cholesterolu HDL, a cholesterol LDL powstrzymuje przed szkodliwym utlenianiem. Zmniejsza agregację płytek krwi przyczyniającą się do zakrzepicy, udarów

i zawału serca.


Działanie przeciwnowotworowe – badania przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley wskazują, że kwas punikowy wpływa na zahamowanie rozrostu komórek raka prostaty, zmniejsza poziom PSA (wzrost tego antygenu wytwarzanego przez gruczoł krokowy stanowi badanie przesiewowe mogące wskazywać na raka prostaty) i osłabienie czynników wpływających na tworzenie przerzutów. Inne badania potwierdziły jego hamujący wpływ na raka piersi, jelita grubego i białaczki.


Leczenie cukrzycy typu II i zapobieganie jej – jako silny antyoksydant zmniejsza stres oksydacyjny wywołany wysokim poziomem cukru we krwi. Wraz z innymi kwasami organicznymi zawartymi w granacie (elagowy, galusowy, oleanolowy, ursolowy) wpływa na obniżenie stężenia glukozy na czczo.


Łagodzi objawy artretyzmu i bólu stawów – badania potwierdzają, że ekstrakt z granatów blokował enzym odpowiedzialny za stan zapalny w stawach.

 

Redukuje ryzyko choroby Alzheimera – przyczyna wystąpienia tej choroby wciąż nie jest do końca poznana, tylko niewielki procent zachorowań ma podłoże genetyczne, natomiast za wystąpienie pozostałych podejrzewa się stan zapalny, wolne rodniki uszkadzające błony komórkowe i kumulację metali ciężkich. Kuracja kwasem punikowym na myszach wykazała zmniejszenie agregacji gromadzącego się między komórkami nerwowymi beta-amyloidu, który występuje w chorobie Alzheimera.

 

Jak widać, granat jest cudownie orzeźwiającym owocem, którego zdrowotnych właściwości nie da się ocenić. Być może kiedyś jego ekstrakt będzie lekiem na wiele chorób!