Granat to jeden z najstarszych znanych ludziom owoców. Ten odżywczy, bogaty w przeciwutleniacze owoc był czczony jako symbol zdrowia, płodności i życia wiecznego.

 

SPIS TREŚCI:

1. Wartości odżywcze granatu

2. Niezastąpiony kwas punikowy

3. Wpływ kwasu punikowego na zdrowie

 


1. Wartości odżywcze granatu

Jedna szklanka ziaren granatowca dostarcza 144 kcal, z czego 24 g stanowi cukier naturalnie występujący w owocach. Granat jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, witamin C, E, K, B1 (tiamina), B3 (niacyna) i B6 (pirydoksyna), beta-karotenu oraz cennego kwasu foliowego. Z pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu dostarcza potasu, selenu, cynku

 

Jest również źródłem kwasów organicznych, antocyjanów i garbników roślinnych – taniny o właściwościach przeciwzapalnych.

 

Zawarte w nim składniki wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, hamują m.in. rozrost w jelicie grubym drożdżaków Candida albicans, które coraz częściej przyczyniają się do grzybicy ogólnoustrojowej. Wszystkie te składniki wpływają korzystnie na zdrowie, ale można je znaleźć w wielu innych warzywach i owocach. Co więc sprawia, że granat jest taki wyjątkowy?


2. Niezastąpiony kwas punikowy

Związek występujący tylko w granatach kwas punikowy jest sprzężonym kwasem tłuszczowym zaliczanym do kwasów tłuszczowych omega-5. Zapewne niewiele osób słyszało, że taki rodzaj kwasów tłuszczowych istnieje. Kwas ten charakteryzuje się najsilniejszymi właściwościami antyoksydacyjnymi, jest głównym składnikiem odpowiedzialnym za przeciwzapalne i zdrowotne właściwości granatu. To właśnie przewlekły stan zapalny jest przyczyną wielu chorób takich jak cukrzyca, miażdżyca, nowotwory, demencja starcza, a także otyłość. Dzięki zwalczaniu stanu zapalnego organizm jest chroniony i może prawidłowo funkcjonować.


3. Wpływ kwasu punikowego na zdrowie

  Fabryka Siły Sklep

Wpływ na układ krwionośny – wiele badań wskazuje na kompleksowe korzyści dla serca i naczyń krwionośnych. Już po dwóch tygodniach spożywania codziennie niewielkiej ilości granatu lub jego soku zanotowano znaczne obniżenie ciśnienia krwi. Kwas punikowy obniża też poziom cholesterolu oraz triglicerydów, których wyższe stężenie jest jedną z przyczyn miażdżycy. U badanych z już stwierdzoną zaawansowaną płytką miażdżycową codzienne spożywanie granatów wpływa na zmniejszenie jej objętości aż o 30%. Kwas zwiększa również poziom tzw. dobrego cholesterolu HDL, a cholesterol LDL powstrzymuje przed szkodliwym utlenianiem. Zmniejsza agregację płytek krwi przyczyniającą się do wystąpienia zakrzepicy, udarów i zawału serca.

 

Działanie przeciwnowotworowe – badania przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley wskazują, że kwas punikowy wpływa na zahamowanie rozrostu komórek raka prostaty, zmniejsza poziom PSA (wzrost tego antygenu wytwarzanego przez gruczoł krokowy jest wykorzystywany w badaniu przesiewowym na raka prostaty), i osłabienie czynników wpływających na tworzenie przerzutów. Inne badania potwierdziły jego hamujący wpływ na raka piersi, jelita grubego i białaczki.

 

Leczenie cukrzycy typu 2 i zapobieganie jej – jako silny antyoksydant zmniejsza stres oksydacyjny wywołany wysokim poziomem cukru we krwi. Wraz z innymi kwasami organicznymi zawartymi w granacie (elagowy, galusowy, oleanolowy, ursolowy) wpływa na obniżenie stężenia glukozy na czczo.

 

Łagodzi objawy artretyzmu i bólu stawów – badania potwierdzają, że ekstrakt z granatów blokował enzym odpowiedzialny za stan zapalny w stawach.

 

Redukuje ryzyko choroby Alzheimera – przyczyna wystąpienia tej choroby wciąż nie jest do końca poznana, tylko niewielki procent zachorowań ma podłoże genetyczne, natomiast podejrzewa się, że za wystąpienie pozostałych odpowiadają stan zapalny, wolne rodniki uszkadzające błony komórkowe i kumulacja metali ciężkich. Kuracja kwasem punikowym na myszach wykazała zmniejszenie agregacji gromadzącego się między komórkami nerwowymi beta-amyloidu, który występuje w chorobie Alzheimera.