Cynk niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Czy suplementacja cynku wpływa pozytywnie na organizm?

 

SPIS TREŚCI:
1. Cynk – informacje ogólne
2. Właściwości cynku
3. Zastosowanie
4. Niedobór
5. Nadmiar
6. Czym jest cynk organiczny?

7. Dawkowanie

 


1. Cynk – informacje ogólne

Cynk jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych. Jest związkiem niezbędnym do przeżycia. Został odkryty w Chinach lub Indiach przed 1500 r. p.n.e. Powszechnie znanym związkiem jest tlenek cynku zwany również bielą cynkową (ZnO), który znajduje zastosowanie w przemyśle chemicznym jako dodatek do farb i lakierów.

 

Cynk jest dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. Najpowszechniejszymi źródłami tego pierwiastka są groszek, małże, orzechy, ostrygi, pestki dyni, produkty pełnoziarniste, wątroba czy wołowina.

 

2. Właściwości cynku

Pomimo jego śladowych ilości w organizmie (1,5–2,2 g) cynk jest istotny w licznych procesach. Stanowi składnik ok. 80 enzymów, które są produkowane w organizmie. Warunkuje ich funkcjonalność poprzez udział w takich procesach jak produkcja energii, przemiany metaboliczne kości, tłuszczów i węglowodanów, synteza i liza białek oraz wytwarzanie aminokwasów.

 

Cynk, podobnie jak mangan czy miedź, wchodzi w skład jednego z głównych antyoksydantów ustroju – dysmutazy ponadtlenkowej (SOD). Antyoksydacja jest procesem polegającym na ochronie komórek przed wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do obniżenia odporności i pogorszenia funkcjonowania organizmu. Cynk wpływa bezpośrednio na działanie układu immunologicznego, stymuluje grasicę (główny organ układu odpornościowego) do wydzielania tymuliny. Hormon ten jest odpowiedzialny za produkcję limfocytów T (białe krwinki). Co więcej, cynk wykazuje bezpośrednie właściwości antywirusowe.

 

Cynk wpływa na poziom cukru we krwi. Pierwiastek jest wykorzystywany przez trzustkę do produkcji i wydzielania insuliny. Wraz z chromem warunkuje wykorzystywanie tego hormonu przez komórki. Cynk wpływa na wykorzystanie glukozy przez tkanki narządu wzroku. Osłabienie metabolizmu tego związku może prowadzić do powstania katarakty. Cynk odpowiada za utrzymywanie i podnoszenie poziomu testosteronu, jest istotny w procesie produkcji plemników i wpływa na ich ruchliwość.

 

Oprócz wyżej wymienionych właściwości cynk odpowiada za:

– przyspieszenie gojenia ran i problemów dermalnych, jak trądzik młodzieńczy, trądzik różowaty, poparzenia, wypryski czy łuszczyca,

– ochronę przed demencją i stymulację procesów myślowych,

– zmysł smaku i zapachu,

– prawidłową płodność i regulację cyklu miesiączkowego,

– łagodzenie symptomów choroby wrzodowej, hemoroidów, osteoporozy oraz zapalenia jelit.


3. Zastosowanie

Cynk wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, można stosować go w przypadkach:

– przeziębienia,

– osłabienia układu immunologicznego,

– przerostu prostaty,

– małej liczby plemników w nasieniu,

– bezpłodności kobiet,

– problemów dermalnych i ran,

– braku apetytu i zaburzeń smaku,

– zaćmy,

– cukrzycy,

– zaburzeń pobudliwości psychoruchowej z zaburzeniami koncentracji,

– hiperaktywności,

– profilaktyki rozwoju i wzrostu płodu.


4. Niedobór

Niedobór cynku jest bardzo niebezpiecznym stanem i może prowadzić do patologii w ustroju. Obniżoną zawartość tego pierwiastka zauważa się u osób spożywających dużą ilość alkoholu, cukru, błonnika oraz produktów wzbogaconych o miedź i żelazo.

 

Do najczęstszych symptomów niedoboru cynku zalicza się:

– brak apetytu,

– suchość w ustach,

– problemy dermalne,

– obniżone libido,

– zwiększoną podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe,

– osłabienie pamięci,

– znużenie,

– niedokrwistość,

– kurzą ślepotę,

– zaburzenia pracy grasicy i węzłów chłonnych,

– wypadanie włosów,

– przewlekłe biegunki.


5. Nadmiar

W związku z tym, że cynk jest pierwiastkiem, który jest dostarczany do organizmu w niewielkiej ilości – bardzo rzadko mówi się o przedawkowaniu. Nadmierna ilość cynku w organizmie może wynikać np. ze spożywania warzyw i owoców, które były opryskiwane związkami cynku. Bardzo częstą przyczyną jest długotrwała suplementacja zbyt dużymi dawkami tego związku.

 

Głównym następstwem zwiększonej ilości tego pierwiastka w organizmie są: pogorszenie odpowiedzi immunologicznej organizmu, spadek stężenia cholesterolu frakcji HDL, bóle żołądka, nudności, zmniejszenie apetytu, biegunka i bóle głowy.


6. Czym jest cynk organiczny?

Cynk organiczny to popularny suplement diety występujący w formie tabletek lub pastylek do ssania. Preparat jest skierowany do osób, które borykają się z problemem nieświeżego oddechu. Ponadto produkt ten uzupełnia dietę o cynk. Zazwyczaj zaleca się stosować od 2 do 3 tabletek w ciągu doby, a po każdej z nich nie spożywać płynów i pokarmów przez najbliższe 30 minut.


7. Dawkowanie

W przypadku cynku mówi się o dwóch standardowych dawkach. Profilaktycznie warto stosować od 5 do 10 mg pierwiastka w ciągu doby. Jeżeli ktoś chce pokryć dobowe zapotrzebowanie na ten związek, powinien przyjmować od 25 do 45 mg preparatu.

 

Cynk jest pierwiastkiem, który należy uzupełniać codziennie. Dobowa dawka w wysokości 100 mg jest bezpieczna jedynie na krótki czas (od 2 do 4 miesięcy), stosowana dłużej może sprzyjać pojawieniu się wymienionych wyżej objawów przedawkowania.