Żurek z jajkiem i kiełbasą, mięso w galarecie, pasztet, babka czy mazurek to tylko kilka z potraw, które pojawiają się na wielkanocnym stole. Część z nich warto zastąpić nowościami, szczególnie jeśli tradycyjne dania się znudziły. Może warto w tym roku zaskoczyć bliskich i przygotować nietypowe potrawy wielkanocne?

 

SPIS TREŚCI:
1. Czy tradycyjne dania wielkanocne są zdrowe?
2. 5 ciekawych dań na Wielkanoc

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc


1. Czy tradycyjne dania wielkanocne są zdrowe?
Przygotowanie nietypowych potraw będzie dużym urozmaiceniem – zastąpienie tradycyjnych dań nowościami może odmienić święta. Na bazie produktów charakterystycznych dla Wielkanocy, np. jajek, mięs czy kiełbas, można stworzyć wiele dotychczas nieserwowanych dań.

 

Tradycyjne wielkanocne dania, mimo że smakują wielu osobom, są wysokokaloryczne. Zastąpienie niektórych produktów zdrowszymi zamiennikami (np. majonezu jogurtem) wpłynie korzystnie na wartość energetyczną potraw. Ponadto będzie miało pozytywny wpływ na stan zdrowia osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki lipidowej – spożywanie dużych ilości majonezu i czerwonego mięsa może zwiększać stężenie cholesterolu we krwi. To z kolei niesie za sobą ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób, np. miażdżycy, udaru czy choroby niedokrwiennej serca. Zaleca się spożywanie tych produktów w ograniczonych ilościach. Oczywiście niewielki dodatek majonezu do jajka nie wpłynie od razu negatywnie na pracę układu krążenia, warto jednak decydować się na zdrowsze zamienniki.

 

Nakładanie na talerz mniejszych porcji i nieprzejadanie się również będzie miało korzystny wpływ na zdrowie. Zbyt obfite posiłki mogą powodować problemy z układem trawiennym, jak chociażby wzdęcia czy bóle brzucha. Warto więc zachować umiar i spożywać dania regularnie co 3–4 godziny – zapobiegnie to zarówno uczuciu ciężkości, jak i głodu.

 

2. 5 ciekawych dań na Wielkanoc
Tarta jajeczna z zielonymi warzywami
Czas przygotowania: 80 minut
Liczba porcji: 10

 

Składniki
Ciasto:
– mąka pszenna – ½ szklanki (65 g),
– mąka żytnia – ½ szklanki (75 g),
– masło – 10 łyżek (100 g),
– jajko – sztuka (50 g),
– sól – ½ łyżeczki (3 g),
– zimna woda – łyżka (15 ml).

  Fabryka Siły Sklep

Farsz:
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– czosnek – ząbek (3 g),
– cebula – 2 plastry (30 g),
– liście szpinaku – 3 garści (75 g),
– cukinia – sztuka (300 g),
– natka pietruszki – 3 łyżeczki (3 g),
– jajka – 4 sztuki (200 g),
– mleko – szklanka (230 ml),
– tarty ser mozzarella – 5 łyżek (50 g),
– sól – szczypta (0,5 g),
– pieprz – szczypta (0,5 g).

 

Sposób przygotowania
1. Mąki wraz z solą wsypać do miski. Dodać posiekane masło, jajko oraz łyżkę wody.
2. Masę wyrobić na sprężyste ciasto i odłożyć do lodówki na ok. 25 minut.
3. W tym czasie rozgrzać na patelni oliwę, podsmażyć posiekany czosnek oraz cebulę.
4. Po 2–3 minutach dodać szpinak i dusić do miękkości (ok. 10 minut).
5. W misce wymieszać jajka, mleko, ser mozzarella, posiekaną natkę pietruszki oraz szpinak. Całość doprawić solą oraz pieprzem.
6. Ciasto wyciągnąć z lodówki, cienko rozwałkować, wyłożyć na blachę do tarty i nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut.
7. Po tym czasie masę jajeczno-warzywną wylać na ciasto. Na górze tarty ułożyć pokrojoną w talarki cukinię.
8. Ponownie umieścić w piekarniku i piec przez 30 minut.

 

Wartość odżywcza (jedna porcja):
– energia: 178 kcal,
– białko: 6,4 g,
– tłuszcze: 12,4 g,
– węglowodany: 10,2 g,
– błonnik pokarmowy: 1,3 g.

 

Pasztet z soczewicy
Czas przygotowania: 70 minut
Liczba porcji: 8

 

Składniki:
– nasiona soczewicy czerwonej – szklanka (180 g),
– cebula – ½ sztuki (25 g),
– marchew – 2 sztuki (90 g),
– pietruszka – sztuka (80 g),
– jajka – 2 sztuki (100 g),
– oliwa z oliwek – 2 łyżki (20 g),
– kolendra – ½ łyżeczki (3 g),
– kurkuma – ½ łyżeczki (3 g),
– sól – ½ łyżeczki (3 g),
– pieprz – ½ łyżeczki (3 g).

 

Sposób przygotowania
1. Soczewicę wsypać do miski i przepłukać kilka razy w zimnej wodzie. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez ok. 20 minut, aby była lekko rozgotowana.
2. W tym czasie cebulę drobno posiekać, a marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulę. Następnie dodać starte warzywa i smażyć ok. 10 minut.
4. Soczewicę przełożyć do miski, dodać warzywa, jajka oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać.
5. Masę umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pasztet piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

Wartość odżywcza (jedna porcja):
– energia: 135 kcal,
– białko: 7,5 g,
– tłuszcze: 4,0 g,
– węglowodany: 17,4 g,
– błonnik pokarmowy: 3,3 g.

 

Jajka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba sztuk: 8

 

Składniki:
– jajka – 4 sztuki (200 g),
– cebula – ½ sztuki (25 g),
– czosnek – ząbek (10 g),
– liście szpinaku – 4 garści (100 g),
– pomidory suszone – 4 sztuki (40 g),
– jogurt naturalny – 4 łyżki (100 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– natka pietruszki – 3 łyżeczki (6 g),
– sól – szczypta (0,5 g),
– pieprz – szczypta (0,5 g),
– papryka słodka – szczypta (0,5 g).

 

Sposób przygotowania
1. Jajka ugotować na twardo.
2. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie.
3. Wrzucić pokrojone liście szpinaku i dusić pod przykryciem ok. 7–10 minut.
4. Pomidory odsączyć z nadmiaru oleju, pokroić w cienkie paski, dodać do szpinaku i chwilę podsmażyć. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy.
5. Zdjąć z ognia i połączyć z jogurtem naturalnym.
6. Ugotowane jajka obrać i przeciąć na pół. Wydrążyć żółtko, dodać do masy szpinakowej i wymieszać. Każde jajko faszerować przygotowaną masą.

 

Wartość odżywcza (jedna sztuka):
– energia: 74 kcal,
– białko: 4,2 g,
– tłuszcze: 4,5 g,
– węglowodany: 4,1 g,
– błonnik pokarmowy: 1,1 g.

 

Ciasto marchewkowe z bakaliami
Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 10

 

Składniki:
– marchewka – 4 sztuki (180 g),
– dojrzały banan – sztuka (160 g),
– mąka orkiszowa – szklanka (120 g),
– jajka – 2 sztuki (100 g),
– oliwa z oliwek – 3 łyżki (30 g),
– erytrytol – 3 łyżki (30 g),
– orzechy włoskie – 6 sztuk (24 g),
– rodzynki – 3 łyżki (45 g),
– cynamon – łyżeczka (4 g),
– proszek do pieczenia – 3 łyżeczki (12 g).

 

Sposób przygotowania
1. Marchewki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach i umieścić w misce.
2. Banana rozgnieść za pomocą widelca, dodać do startych marchewek i wymieszać.
3. Mąkę, jajka, oliwę, erytrytol, cynamon i proszek do pieczenia połączyć z zawartością miski.
4. Orzechy włoskie oraz rodzynki posiekać, dodać do masy.
5. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać masę i piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

Wartość odżywcza (jedna porcja):
– energia: 139 kcal,
– białko: 3,7 g,
– tłuszcze: 6,1 g,
– węglowodany: 17,2 g,
– błonnik pokarmowy: 1,8 g.

 

Zapiekanka jajeczna z szynką i warzywami
Czas przygotowania: 75 minut
Liczba porcji: 6

 

Składniki:
– jajka – 4 sztuki (200 g),
– mleko – ½ szklanki (120 ml),
– tarty ser mozzarella – 5 łyżek (50 g),
– szynka drobiowa – 5 plastrów (100 g),
– natka pietruszki – 2 łyżeczki (4 g),
– oliwa z oliwek – 2 łyżki (20 g),
– cebula – ½ sztuki (25 g),
– papryka czerwona – ½ sztuki (130 g),
– papryka zielona – ½ sztuki (130 g),
– liście szpinaku – garść (25 g),
– sól – szczypta (0,5 g),
– pieprz – szczypta (0,5 g).

 

Sposób przygotowania
1. Jajka wbić do miski, dodać mleko, ser mozzarella oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
2. Szynkę pokroić w drobną kostkę, dodać do masy jajecznej.
3. Papryki umyć, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Szpinak opłukać i posiekać.
4. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie wrzucić pozostałe warzywa i smażyć 5 minut.
5. Warzywa dodać do masy jajecznej, przyprawić i dokładnie wymieszać.
6. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oliwy, wlać masę i piec przez 45 minut w temperaturze 180°C.

 

Wartość odżywcza (jedna porcja):
– energia: 133 kcal,
– białko: 10,6 g,
– tłuszcze: 7,9 g,
– węglowodany: 4,9 g,
– błonnik pokarmowy: 1,0 g.