Prawidłowa dieta jest kluczowym elementem w dążeniu do poprawy samopoczucia i zdrowia. Pomaga w walce z wieloma chorobami, w tym z otyłością. Na co zwrócić uwagę i jakich błędów nie popełniać, aby czerpać z jedzenia jak najwięcej zdrowotnych korzyści?

 

SPIS TREŚCI:

1. Dlaczego tyjemy?

2. 10 największych błędów dietetycznych

3. Podsumowanie

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.



1. Dlaczego tyjemy?

Do gromadzenia nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej dochodzi na skutek dodatniego bilansu energetycznego (kalorycznego) – czyli sytuacji, w której pozyskuje się więcej energii z pożywienia, niż organizm jest w stanie wydatkować. Dzieje się tak zwykle w momencie, gdy ktoś rezygnuje z aktywności fizycznej, kiedy zmienia tryb życia, np. z pracy fizycznej przechodzi do pracy biurowej, czy też jeśli całkowicie przestaje pracować, co doprowadza do obniżenia zapotrzebowania energetycznego. Dodatni bilans energetyczny może wystąpić także wtedy, kiedy ktoś zaczyna spożywać nadmierne ilości jedzenia lub wybiera produkty przetworzone. Wtedy można znacznie przekroczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne.

2. 10 największych błędów dietetycznych

 

Oto największe błędy dietetyczne. Uchroń się przed nimi!

  Fabryka Siły Sklep

1) Niejedzenie śniadań

Po nocnym śnie, który zazwyczaj powinien trwać 7–8 godzin, zasoby glikogenu ulegają znacznemu uszczupleniu. Spada również energia. Nie należy więc rezygnować ze śniadania, które pomaga uzupełnić straty glikogenu i daje energię na resztę dnia. Ważne jednak, aby zwrócić uwagę na rodzaj śniadania, który będzie najkorzystniejszy.

 

Jeżeli ktoś po śniadaniu czuje się senny, powinien wybrać posiłek białkowo-tłuszczowy, np. jajecznica, omlet z warzywami. Jajka są lekkostrawne i mają wysoką przyswajalność. Jeżeli jednak nie wystąpią takie objawy, najlepszym rozwiązaniem będzie pełnowartościowe śniadanie, w skład którego powinny wchodzić węglowodany złożone z dodatkiem węglowodanów prostych, np. płatki owsiane z bananem.

 

2) Wybieranie niewłaściwej żywności

Każdy lubi jedzenie na mieście. Pytanie jednak nasuwa się samo, czy zawsze rozsądnie je wybieramy? Posiłki spożywane poza domem zawierają zazwyczaj nadmierne ilości tłuszczów. Wynika to ze smażenia w panierce na głębokim tłuszczu. Często do jedzenia dodawany jest słodzony napój, co przyczynia się do znacznego wzrostu spożytych kilokalorii, a w rezultacie do przekroczenia dziennego zapotrzebowania energetycznego. Takie danie dostarcza energii, która jest dość szybko uwalniana, nie zapewnia jednak uczucia sytości przez dłuższy czas. Prawdopodobnie najlepszym wyborem jest obiad składający się, np. z makaronu, kaszy lub ryżu, grillowanego kurczaka oraz dużej ilości warzyw.

 

3) Niezdrowe podjadanie pomiędzy posiłkami

Najczęściej to źle skomponowana dieta sprawia, że odczuwalny jest głód między posiłkami, w efekcie ludzie sięgają po niezdrowe przekąski w postaci batoników, ciastek, cukierków lub innych słodyczy, które znacznie podnoszą kaloryczność diety. Owoce, podobnie jak wyżej wymienione produkty, zawierają cukry proste, które najpierw powodują szybki wzrost glukozy we krwi, by następnie dość szybko go obniżyć. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po warzywa, orzechy, a nawet gorzką czekoladę z zawartością minimum 70% kakao.

 

4) Źle dobrane produkty w diecie

Dobrze skomponowana dieta powinna składać się w większości z węglowodanów złożonych, białek i tłuszczów nienasyconych. Nie należy jednak rezygnować z węglowodanów prostych, np. owoców, a także tłuszczów nasyconych. Warto traktować je jako dodatek, a nie opierać na nich całego jadłospisu.

 

5) Brak urozmaicenia

Dieta nie może opierać się tylko na ryżu, kurczaku, brokułach i oliwie. Uboga dieta naraża na straty witaminowe. Dlatego warto urozmaicać ją o inne produkty takie jak np. kasza jaglana, kasza gryczana, kasza pęczak, makarony pełnoziarniste, orkiszowe, żytnie, orzechy włoskie, siemię lniane, ryby, wołowina. Warto także wprowadzić do diety warzywa, które dostarczają cennych witamin.

 

6) Zbyt mała ilość warzyw

Osoby ćwiczące przywiązują szczególną wagę do dostarczania odpowiedniej liczby kilokalorii z węglowodanów, białek i tłuszczów. Często jednak zapominają o warzywach, które nie dość, że są niskokaloryczne i świetnie sprawdzają się jako przekąski, to dostarczają organizmowi cennych witamin i składników mineralnych.

 

7) Nadmierna ilość owoców

„Jem dużo owoców, bo są zdrowsze niż słodycze” – czy to prawda? Tak! Owoce to skarbnica witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy i wody. Pomimo że orzeźwiają i nawadniają, zawierają fruktozę, która jest cukrem prostym. Jej zbyt duże ilości mogą przyczyniać się do przekroczenia bilansu kalorycznego. Owoce świetnie sprawdzą się jako składnik śniadania, ponieważ dodadzą energii, ale można je spożywać o każdej porze dnia.

 

8) Nadmiar białka w diecie

Ostatnio coraz bardziej popularne są diety wysokobiałkowe. Ludzie potrafią zrezygnować z tłuszczu w diecie i spożywać minimalną ilość węglowodanów, ponieważ panuje przekonanie, że można schudnąć, jeśli spożywa się tylko produkty białkowe. To mit. Istotna jest łączna kaloryczność spożywanych posiłków. Jeżeli celem jest pozbycie się wyłącznie zbędnej tkanki tłuszczowej i nie ćwiczy się wyczynowo, podaż białka powinna wynosić 1,6–2,2 g/kg masy ciała.

 

9) Produkty light nie tuczą

To zdanie również nie jest prawdą. Trzeba sobie uświadomić, że producent jeśli rezygnuje z tłuszczu w danym produkcie, musi wprowadzić jego zamiennik. Często więc prowadzi to do tego, że produkty light, pomimo że mają mniej tłuszczu, zawierają więcej cukru niż jego pełnowartościowy odpowiednik. Równie często są pozbawione wielu składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

 

10) Nie wolno jeść po godzinie 18.00

To największa bzdura. Czyli jeżeli ktoś chodzi spać o 23.00, to ostatni posiłek powinien zjeść o 18.00? Zdecydowanie nie! Jeśli ktoś rzeczywiście zje ostatni posiłek o godz. 18.00, odczuje głód i zacznie podjadać. To, jak nietrudno się domyślić, przynosi odwrotny skutek – zamiast tracić na wadze, zacznie przybierać.

 

Pora ostatniego posiłku powinna być zatem dostosowana do indywidualnego rytmu dnia. Szacowany czas na jego zjedzenie wynosi ok. 2 godzin przed snem, tyle czasu organizm potrzebuje na częściowe strawienie i przyswojenie wartości odżywczych.

 

Ominięcie kolacji może utrudnić zasypianie i sprawić, że kolejnego dnia będziesz bardziej wygłodzony, a więc trudniej będzie utrzymać założenia ewentualnej diety. Nie poleca się jedzenia ciężkich dań na kolację i przejadania się.

 

3. Podsumowanie
Dieta jest kluczowym czynnikiem w walce z chorobami i nadwagą. Jest również bardzo istotna przy uprawianiu sportu. Ważne, aby zachować zdrowy rozsądek podczas dokonywania decyzji żywieniowych, nie unikać śniadań i nie spożywać zbyt wcześnie kolacji. Należy ograniczyć owoce na rzecz warzyw i pamiętać, aby czytać etykiety, bo produkty light nie zawsze oznaczają mniejszą kaloryczność.