Gofr to rodzaj wypiekanego wafla powstałego z ciasta naleśnikowego najczęściej podawanego z bitą śmietaną, owocami i polewą. Jego wartość odżywcza zależy od rodzaju mąki, z której został zrobiony, i dodatków.

 

SPIS TREŚCI:

1. Wartość odżywcza

2. Tłuszcz i cukier

3. Źródło wapnia

4. Sód i potas

5. Witamina A

6. Trochę praktyki

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Wartość odżywcza

W 100 g gofrów znajduje się ok. 220 kcal. Największy udział mają tłuszcze i węglowodany proste. Gofry zawierają dużą dawkę sodu, potasu, wapnia, a także witaminy A. Witaminy z grupy B stanowią tylko niewielki dodatek. Kaloryczność gofrów w zależności od proporcji użytych składników może się wahać od 200 do nawet 450 kcal w 100 g produktu.

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

– kaloryczność: 218,3 kcal,

– białko: 5,9 g,

– tłuszcz: 10,6 g,

– węglowodany: 24,7 g.

 

Makro- i mikroelementy:

– sód: 383,3 mg,

– potas: 189 mg,

– wapń: 191,3 mg,

– fosfor: 142,5 mg,

– żelazo: 1,7 mg,

– cynk: 0,5 mg,

– mangan: 0,2 mg.

 

Witaminy:

– witamina A: 171 µg,

– tiamina: 0,2 µg,

– ryboflawina: 0,3 µg,

– niacyna: 1,6 µg,

– foliany: 34,5 µg,

– witamina B12: 0,2 g µg,

– witamina C: 0,3 mg.

 

2. Tłuszcz i cukier

Gofry zawierają w składzie tłuszcz i cukier. Niestety w większości przypadków jest to najtańszy tłuszcz palmowy, który może negatywnie wpływać na stan zdrowia. Uważa się, że przyczynia się on do rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób serca. Z kolei biały cukier powoduje nagły wzrost glukozy we krwi, co jest szczególnie niebezpieczne dla cukrzyków. Ponadto zaburza proces trawienia i wypróżniania, niszczy błonę śluzową żołądka i jelit. Spożywany w nadmiarze może przyczyniać się do powstania nadwagi, a nawet otyłości.

 

3. Źródło wapnia Fabryka Siły Sklep

Ponieważ powstają na bazie mleka, gofry zawierają dużą ilość wapnia. Jest on potrzebny do prawidłowego przewodnictwa nerwowego, kurczliwości mięśni oraz krzepnięcia krwi. Ponadto wapń może chronić przed otyłością, nowotworami (np. prostaty) czy cukrzycą typu 2. Pierwiastek ten buduje kości i zęby, dlatego jego odpowiednia podaż może chronić przed złamaniami i osteoporozą.

 

Należy jednak ostrożnie podchodzić do suplementacji wapniem, ponieważ według artykułu opublikowanego w „The Journal of Clinical Hypertension” w 2017 r. może to zwiększać ryzyko wystąpienia incydentów sercowo-naczyniowych. W związku z tym najbezpieczniej jest spożywać ten pierwiastek w naturalnych produktach. Gofr z dodatkiem jogurtu naturalnego będzie świetnie uzupełniał zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek.

 

4. Sód i potas

Mimo że gofry kojarzą się ze słodkim deserem, należy zwrócić uwagę na ilość sodu w tym produkcie. Nadmiar sodu przy jednoczesnym niedoborze potasu może przyczynić się do powstania nadciśnienia tętniczego, wystąpienia reumatoidalnego zapalenia stawów i zaostrzać objawy chorób autoimmunologicznych. Nadmierna podaż sodu może zwiększać ryzyko wystąpienia raka żołądka, kamieni nerkowych i otyłości.

 

5. Witamina A

100 g gofrów pokrywa w 25% dzienne zapotrzebowanie na witaminę A u kobiet. Aby spełniała swoją funkcję, witamina A musi być przyjmowana z tłuszczami. Witamina ta dobrze wpływa na wzrok, poprawia stan skóry oraz reguluje procesy jej złuszczania. Wpływa także na wzmocnienie odporności oraz ma udowodnione działanie przeciwutleniające, mogące chronić przed niektórymi nowotworami.

 

6. Trochę praktyki

Najczęściej gofry spożywane są w wersji słodkiej z cukrem pudrem, owocami lub polewą. Najbardziej kalorycznymi dodatkami są bita śmietana i słodkie polewy. Świeże owoce są źródłem witamin i błonnika, dlatego warto wybrać je zamiast pełnej tłuszczów ubitej kremówki. Niektóre restauracje wprowadzają także gofry w formie śniadaniowej na słono. Podawane są z jajkami lub bekonem. Najzdrowszą opcją są domowe gofry przygotowane z mąki pełnoziarnistej lub gryczanej, na bazie oleju rzepakowego, i podawane z surowymi owocami.


1 suchy gofr (50 g) = 109 kcal

1 gofr z owocami (100 g) = 150 kcal

1 gofr z bitą śmietaną, malinami i polewą czekoladową (165 g) = 365 kcal

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Adrogué H.J., Madias N.E., The impact of sodium and potassium on hypertension risk, „Seminars in Nephrology” 2014, 34(3), 257–272.

Campanozzi A. et al., High sodium and low potassium intake among Italian children: relationship with age, body mass and blood pressure, „PLoS One” 2015, 10(4).

Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. Jarosza M., Warszawa 2017.

Saha S., Goswami R., Menstruation associated hypocalcemic symptoms and serum calcium in patients with idiopathic hypoparathyroidism, „BMC Endocrine Disorders” 2014, 14(28).

Sharif K., Amital H., Shoenfeld Y., The role of dietary sodium in autoimmune diseases: The salty truth, „Autoimmunity Reviews” 2018, 17(11), 1069–1073.

Tankeu A.T., Ndip Agbor V., Noubiap J.J., Calcium supplementation and cardiovascular risk: A rising concern, „The Journal of Clinical Hypertension” 2017, 19(6), 640–646.