Jęczmień jest rośliną kojarzoną głównie z popularnym w browarnictwie słodem oraz kaszą, która stanowi składnik wielu potraw. Jednak czym jest zielony jęczmień i jakie właściwości posiada?

 

SPIS TREŚCI:
1. Czym jest zielony jęczmień?
2. Zielony jęczmień – działanie
3. Zastosowanie jęczmienia zielonego
4. Odchudzanie z jęczmieniem
5. Cena
6. Opinie

 


1. Czym jest zielony jęczmień?
Zielony jęczmień jest odmianą popularnego zboża należącego do rodziny roślin wiechlinowatych. Na świecie wyróżnia się mniej więcej 25 różnych jego gatunków. Zielony kolor jęczmienia oznacza, że roślina jest jeszcze młoda. Preparaty zawierające zielony jęczmień występują głównie w formie proszku. Proszek należy wymieszać z wodą lub sokiem (owocowym/warzywnym) i przyjmować suplement w formie płynnej. Powstały napój powinien charakteryzować się ciemnozielonym kolorem i znaczną mętnością.

 

2. Zielony jęczmień – działanie
Zielony jęczmień stanowi skarbnicę prozdrowotnych substancji. Zawiera witaminy z grupy B i związki antyoksydacyjne odpowiedzialne za oczyszczanie organizmu ze szkodliwych wolnych rodników. Należy wspomnieć przede wszystkim o dużej ilości kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Ilość tego związku w młodej odmianie jęczmienia jest o wiele większa niż w sokach z owoców cytrusowych. Właściwości przeciwutleniające rośliny są również uwarunkowane obecnością witaminy E oraz beta-karotenu. Zawartość tego drugiego związku jest o wiele większa niż w marchwi.

 

Warto również dodać, że zielony jęczmień posiada wiele cennych dla organizmu pierwiastków. Mowa tu między innymi o cynku, magnezie, potasie, wapniu czy żelazie. Co więcej, młody jęczmień posiada wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm nie może sam syntezować. Łodygi rośliny posiadają dużą ilość naturalnych hormonów i chlorofilu, który wpływa na prawidłową równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

 

3. Zastosowanie jęczmienia zielonego

Zielony jęczmień oraz suplementy bazujące na tym produkcie znajdują zastosowanie w licznych jednostkach chorobowych. Schorzenia, w których najczęściej stosowany jest zielony jęczmień, to:

– nowotwory,

– problemy trawienne,

– stan nadmiernego zakwaszenia organizmu,

– choroby o charakterze zapalnym i wirusowym,

– problemy dermalne, jak trądzik czy owrzodzenia,

– dolegliwości bólowe w obrębie stawów i żołądka.

 

4. Odchudzanie z jęczmieniem
Zielony jęczmień bardzo często jest reklamowany jako skuteczny środek na odchudzanie. Co za tym przemawia? Przede wszystkim wspomniane już antyoksydanty, które przygotowują organizm do walki z nadmierną masą ciała. Ponadto warto przypomnieć o chlorofilu normalizującym współczynnik pH.

 

Rozpuszczalny błonnik bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego, gdyż pod wpływem wody przechodzi do postaci kleistego żelu, gdyż pod wpływem wody zmienia się w kleisty żel, który pomaga wiązać tłuszcze i przyspiesza ich metabolizm w organizmie. Co więcej, rozpuszczalny błonnik przyczynia się do obniżenia nadmiernego poziomu cholesterolu. Oznacza to, że zielona odmiana jęczmienia może być stosowana w przypadku bezsenności, cukrzycy, chorób serca, hipercholesterolemii, nadciśnienia tętniczego, nadwagi bądź otyłości.

 

 

5. Cena
Suplementy diety bazujące na zielonym jęczmieniu mają różną cenę, która zależy nie tylko od marki producenta czy gramatury, lecz od formy preparatu. W przypadku proszku pochodzącego z łodyg, który jest stosowany do wyrobu soków, opakowania o wadze 300 g mogą kosztować od 31 do 200 zł. Nieco tańsze są produkty w postaci kapsułek lub tabletek. Bazują one przede wszystkim na proszku uzyskanym z liści, a ich cena zaczyna się już od 25 złotych.

 

6. Opinie

Badania dotyczące wpływu działania młodego jęczmienia na poziom cukru we krwi zostały przeprowadzone w grupie 40 pacjentów borykających się z cukrzycą typu 2. Pacjenci zostali podzieleni na 2 równe grupy. Pierwsza z nich stosowała dietę w połączeniu z doustnymi lekami przeciwcukrzycowymi, natomiast druga przyjmowała insulinę. Obie grupy stosowały młody jęczmień przez minimalnie 3 miesiące, a maksymalnie 6 miesięcy. Naukowcy poprzez badanie krwi analizowali wartość glikemii, glikowanej hemoglobiny (grupa pierwsza) oraz glikowanej albuminy (druga grupa).

 

Wyniki badań potwierdzają skuteczność stosowania młodego jęczmienia w przypadku cukrzycy typu 2. W pierwszej grupie całkowita glikemia poprawiła się u 95% pacjentów, natomiast poziom glikowanej hemoglobiny poprawił się wśród wszystkich pacjentów. Z kolei w drugiej grupie odnotowano poprawę wartości glikowanej albuminy u 60% badanych, a także poprawę aż u 85% chorych, jeśli chodzi o występowanie wtórnych objawów. Liczby te stanowią dowód na korzyści płynące z suplementacji zielonego jęczmienia.