Kasza jaglana z borówkami i słonecznikiem
Kasza jaglana jest u nas trochę niedoceniana, a szkoda. Należy do bardzo zdrowych kasz. Dostarcza naszemu organizmowi sporo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Można ją stosować w jadłospisach, w których eliminuje się gluten, ponieważ jest wytwarzana z prosa – zboża bezglutenowego. Przedstawiamy zatem inspirację na śniadanie – jaglankę z borówkami i słonecznikiem.
SPIS TREŚCI:
– 5 łyżek kaszy jaglanej (65 g),
– garść borówek (120 g),
– łyżka słonecznika (12 g),
– kubek jogurtu naturalnego (200 g).
Przygotowanie jaglanki jest bardzo proste: wypłukaną kaszę wsypujemy do ok. 170 ml wrzącej wody (co stanowi dwukrotność masy kaszy) i gotujemy ok. 15 minut. Następnie do ugotowanej kaszy dodajemy kubek jogurtu naturalnego, borówki oraz słonecznik. Jaglanka gotowa!
Białko: 18,3 g
Węglowodany: 68,4 g
Tłuszcze: 10,5 g
Błonnik: 3,7 g
Łączna wartość kaloryczna: 430 kcal.