Makaron spaghetti jest kojarzony głównie z włoskim daniem zawierającym sos pomidorowy. Na łamach naszego portalu prezentujemy zupełnie odmienny sposób na podanie tego makaronu.

 

SPIS TREŚCI:

1. Składniki

2. Przygotowanie

3. Wartości odżywcze

 


1. Składniki
– 200 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti,
– 1 marchewka,
– 3 pieczarki,
– 1/2 cukinii,
– 1/2 papryki,
– 1/2 papryczki chilli,
– 2 łyżeczki musztardy miodowej,
– 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
– 1 mały jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu,
– 1 łyżka oliwy z oliwek,
– przyprawy: sól, pieprz, cynamon, suszona natka pietruszki.

2. Przygotowanie
Marchew wraz z pieczarkami kroimy w plasterki. Paprykę w kostkę, a cukinię w ćwiartkę. Pokrojone warzywa przekładamy do wysokiego naczynia, w którym rozgrzewamy oliwę. Całość dusimy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną i wypuszczą soki.

 

Jogurt łączymy wraz z musztardą. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy do nich sos musztardowy i nadal dusimy. Po około 5 minutach podnosimy pokrywkę i gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby sos zgęstniał (możemy go nawet na chwilę odstawić, aby przestygł). Dodajemy przyprawy i całość mieszamy.

 

Tymczasem do osolonej wody z dodatkiem oliwy wrzucamy makaron

i gotujemy go zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Gdy makaron będzie gotowy, nakładamy go na talerz i polewamy odpowiednią ilością sosu.

3. Wartości odżywcze
Białko: 19,6 g
Węglowodany: 72,5 g
Tłuszcze: 27 g


Łączna wartość kaloryczna: 606 kcal.