Jajecznica z pomidorem i szpinakiem
Jajka są świetnym produktem. Dostarczają wszystkich niezbędnych dla naszego organizmu aminokwasów, wielu witamin oraz składników mineralnych. Między innymi wapnia i magnezu, które wpływają na regenerację mięśni. Z tego powodu warto włączyć je do naszej codziennej diety, zwłaszcza w okresie treningów.
SPIS TREŚCI:
– 2 jajka (110 g),
– pomidor (180 g),
– garść szpinaku (25 g),
– łyżka oleju rzepakowego (10 g),
– 2 kromki chleba pełnoziarnistego (70 g),
– przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie jajecznicy rozpoczynamy od rozgrzania oleju na patelni. Następnie na patelnię dodajemy pokrojony w kostkę pomidor i chwilę go podsmażamy. Po chwili dodajemy garść szpinaku oraz wbijamy jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy. Gdy jajka się zetną, jajecznica jest gotowa.
Białko: 19,6 g
Węglowodany: 28 g
Tłuszcze: 25,8 g
Błonnik: 5,3 g
Łączna wartość kaloryczna: 411 kcal.