Pomysł na śniadanie? Wybierz zdrowe śniadnaie! Przepis na omlet owsiany z owocami
Chcesz zacząć dzień na słodko? Jeżeli tak, to sprawdź ten przepis! Nasze wysokobiałkowe omlety zadowolą niejednego sceptyka.
SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze
– 5 jajek (250 g),
– 80 g płatków owsianych górskich,
– 50 g truskawek,
– 50 g suszonych moreli,
– 20 g rodzynek,
– 100 g jogurtu greckiego,
– kilka tabletek słodzika do smaku.
Płatki owsiane należy zmieszać z roztrzepanymi jajkami i połową jogurtu greckiego z dodatkiem kilku tabletek słodzika rozpuszczonego w wodzie. Na rozgrzaną teflonową patelnię wylewamy masę – pamiętajmy, aby grubość omletu nie przekraczała 0,5 cm (grubszy będzie znacznie dłużej się smażył)
i przykrywamy patelnię na 3 minuty. Po tym czasie dodajemy owoce na górę, przykrywamy patelnię i całość smażymy na niewielkim ogniu do czasu, aż spód zbrązowieje. Przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy
2 minuty.
Gotowy i usmażony z obu stron omlet po wystudzeniu polewamy resztą jogurtu greckiego. Na chłodnym omlecie jogurt rozprowadzi się równomiernie i nie spłynie. Wierzch możemy posypać odrobiną kakao do smaku, jeżeli je lubimy. Jajka dostarczają w pełni przyswajalnego białka i tłuszczów, płatki owsiane – najlepszej jakości węglowodanów, a owoce –wielu witamin i składników mineralnych. Zdrowe i szybkie śniadanie.
Białko: 48 g
Węglowodany: 104 g
Tłuszcze: 41 g
Łączna wartość kaloryczna: 974 kcal.