Chcesz zacząć dzień na słodko? Jeżeli tak, to sprawdź ten przepis! Nasze wysokobiałkowe omlety zadowolą niejednego sceptyka.

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze



1. Niezbędne składniki

– 5 jajek (250 g),

– 80 g płatków owsianych górskich,

– 50 g truskawek,

– 50 g suszonych moreli,

– 20 g rodzynek,

– 100 g jogurtu greckiego,

– kilka tabletek słodzika do smaku.

 

2. Sposób przyrządzenia

Płatki owsiane należy zmieszać z roztrzepanymi jajkami i połową jogurtu greckiego z dodatkiem kilku tabletek słodzika rozpuszczonego w wodzie. Na rozgrzaną teflonową patelnię wylewamy masę – pamiętamy, aby grubość omletu nie przekraczała 0,5 cm (grubszy będzie znacznie dłużej się smażył)

i przykrywamy patelnię na 3 minuty. Po tym czasie dodajemy owoce na górę, przykrywamy patelnię i całość smażymy na niewielkim ogniu do czasu, aż spód nie zbrązowieje. Przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy

2 minuty.

 

Gotowy i usmażony z obu stron omlet po wystudzeniu polewamy resztą jogurtu greckiego. Na chłodnym omlecie jogurt rozprowadzi się równomiernie i nie spłynie. Wierzch możemy posypać odrobiną kakao do smaku, jeżeli je lubimy. Jajka dostarczają w pełni przyswajalnego białka

i tłuszczów, płatki owsiane najlepszej jakości węglowodanów, a owoce wielu witamin i składników mineralnych. Zdrowe i szybkie śniadanie.

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 48 g

Węglowodany: 104 g

Tłuszcze: 41 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 974 kcal.