Obiad jest bardzo ważnym posiłkiem w ciągu dnia. Od jego wartości odżywczej zależy funkcjonowanie organizmu i samopoczucie.

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze

 

 

1. Niezbędne składniki

– 90 g fileta z piersi indyka,

– 50 g makaronu żytniego razowego,

– 30 g koncentratu pomidorowego,

– przegotowana woda,

– ostra przyprawa chilli,

– pieprz,

– sól,

– zioła włoskie,

– 5 g oleju z pestek winogron,

– bezkaloryczny spray do smażenia,

– 200 g pomidorów posiekanych i dodanych do sosu.

 

2. Sposób przyrządzenia

Filet z piersi indyka należy przygotować na patelni. Patelnię przed smażeniem należy spryskać bezkalorycznym sprayem. Mięso smażyć pod przykryciem do momentu, aż będzie gotowe do spożycia, co 5 minut zmieniać stronę smażenia. Można dodać ulubione przyprawy.

 

Makaron razowy należy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Warto pamiętać, że makaron wrzuca się do wrzącej, uprzednio posolonej wody, dzięki czemu szybciej się ugotuje, a także nie będzie się sklejał.

 

Sos do makaronu należy przygotować z użyciem koncentratu. Warto wybrać go ze względu na małą liczbę kalorii oraz walory smakowe. Należy doprawić go chilli, pieprzem, solą oraz ziołami włoskimi. Jeśli przyprawa z ziół włoskich zawiera już sól, nie należy jej dodawać osobno. Posiekany pomidor wzbogaci sos i doda mu wielu składników odżywczych. Co więcej, nie podniesie wartości kalorycznej. Przegotowana woda będzie niezbędna, aby sos zyskał odpowiednią konsystencję.

 

Filet należy podać z gotowym makaronem polanym sosem. Całość lekko skropić olejem z pestek winogron, co nie tylko doda daniu aromatu, ale także dostarczy zdrowych roślinnych tłuszczów.

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 24,6 g

Węglowodany: 39 g

Tłuszcze: 6,9 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 316,5 kcal.