„Pizza sportowego świra” to nasza autorska wariacja na temat tradycyjnego włoskiego dania. Od tej pory nie będziecie musieli martwić się o zawarte w niej składniki.

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze

 

 

1. Niezbędne składniki:

– 50 g mąki owsianej,

– 50 g mąki pełnoziarnistej 2000,

– 10 g drożdży,

– odrobina soli i cukru,

– 50 g mozzarelli,

– 50 g wędzonej piersi z kurczaka,

– suszone pomidory (20 g),

– 50 g szynki wieprzowej,

– 50 ml passaty pomidorowej,

– oregano, papryka w proszku i pieprz biały mielony,

– 100 g brzoskwiń z zalewy.

 

2. Sposób przyrządzenia

Przygotowanie ciasta: mąkę wsypujemy do miseczki. W ciepłej wodzie z solą i cukrem rozpuszczamy drożdże. Dodajemy nieco mąki i mieszamy. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce, aż nieco napęcznieje. Zaczyn wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto do momentu, aż nie zacznie odchodzić od ręki. Wodę dodajemy na oko (zawsze dodajemy niewiele, aby ciasto nie było za rzadkie). Odstawiamy do wyrośnięcia.

 

Do passaty dodajemy oregano, paprykę, sól i pieprz, mieszamy. Formujemy pizzę i smarujemy ją sosem. Układamy dodatki i zapiekamy w temperaturze 220/250°C do momentu, aż ciasto pod spodem zbrązowieje, a dodatki lekko się nie przyrumienią. Podajemy na gorąco.

 

3. Wartości odżywcze:

Białko: 46 g

Węglowodany: 90 g

Tłuszcze: 23 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 752 kcal.