Pomysł na kolację? Wybierz zdrową kolację. Przepis na tosty francuskie
Jesteś znudzony jedzeniem na kolację zwykłych kanapek? Oto nasza propozycja, jak urozmaicić ostatni posiłek dnia.
SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze
– 120 g razowego pieczywa (cienko pokrojonego),
– 150 g jajek (ok. 3 sztuk),
– 50 g szczypiorku,
– 50 g jogurtu naturalnego,
– sól, pieprz.
Pieczywo lekko podsmażyć na suchej teflonowej patelni – należy uważać, by nadmiernie nie zbrązowiało. Jajka zblendować z jogurtem, szczypiorkiem i przyprawami. Tak przygotowaną masę rozlać na przypiekające się na patelni kromki pieczywa. Nie mieszać. Przykryć patelnię i smażyć na wolnym ogniu. Należy sprawdzać co jakiś czas, czy jajko u góry się ścięło. Gdy jajko jest ścięte, przewrócić powstały „omlet” na drugą stronę i smażyć jeszcze 3 minuty.
Chleb należy wcześniej podsmażyć, by jajko nie wsiąkło nadmiernie i pozostało chrupiące. To doskonały sposób na smaczną i zdrową kolację.
Białko: 30,2 g
Węglowodany: 61,4 g
Tłuszcze: 18,1 g
Łączna wartość kaloryczna: 533 kcal.