Jesteś znudzony jedzeniem na kolację zwykłych kanapek? Oto nasza propozycja, jak urozmaicić ostatni posiłek dnia.

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze



1. Niezbędne składniki

– 120 g razowego pieczywa (cienko pokrojonego),

– 150 g jajek (ok. 3 sztuk),

– 50 g szczypiorku,

– 50 g jogurtu naturalnego,

– sól, pieprz.

 

2. Sposób przyrządzenia

Pieczywo lekko podsmażyć na suchej teflonowej patelni – należy uważać, by nadmiernie nie zbrązowiało. Jajka należy zblendować z jogurtem, szczypiorkiem i przyprawami. Tak przygotowaną masę rozlać na przypiekające się na patelni kromki pieczywa. Nie mieszać. Przykryć patelnię i smażyć na wolnym ogniu. Należy sprawdzać co jakiś czas, czy jajko u góry się ścięło. Gdy jajko jest ścięte, przewrócić powstały „omlet” na drugą stronę i smażyć jeszcze 3 minuty.

 

Chleb należy wcześniej podsmażyć, by jajko nie wsiąkło nadmiernie

i pozostało chrupiące. To doskonały sposób na smaczną i zdrową kolację.

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 30,2 g

Węglowodany: 61,4 g

Tłuszcze: 18,1 g


Łączna wartość kaloryczna: 533 kcal.