Truskawki i kasza jaglana? Brzmi dziwnie, ale zapewniamy, że gdy już raz spróbujecie naszego budyniu, to przekonacie się, jak dobre jest to połączenie.

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze



1. Niezbędne składniki

kasza jaglana 100 g,

– odżywka białkowa 30 g (waniliowa, truskawkowa lub kokosowa),

– cukier brązowy 15 g,

– truskawki 100 g,

olej kokosowy 10 g,

– mleko 0,5% 100 ml.

 

2. Sposób przyrządzenia

Ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną wrzucamy do blendera. Dodajemy cukier, mleko, olej kokosowy (wcześniej podgrzany) i odżywkę białkową. Miksujemy wszystko na gładki mus, w razie potrzeby dodajemy wody. Do powstałego budyniu dodajemy pokrojone na kawałki truskawki.

 

Pyszne śniadanie w formie budyniu z doskonałymi makroskładnikami. Olej kokosowy naturalnie ma konsystencję stałą, a dzięki podgrzaniu staje się płynny. Gotowy budyń pod wpływem chłodzenia tężeje, dodatkowo jego konsystencja lekko się zagęszcza.

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 36 g

Węglowodany: 75 g

Tłuszcze: 15 g


Łączna wartość kaloryczna: 578 kcal.