Pomysł na śniadanie? Wybierz zdrowe śniadanie. Przepis na budyń jaglany z truskawkami
Truskawki i kasza jaglana? Brzmi dziwnie, ale zapewniamy, że gdy już raz spróbujecie naszego budyniu, to przekonacie się, jak dobre jest to połączenie.
SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze
– kasza jaglana 100 g,
– odżywka białkowa 30 g (waniliowa, truskawkowa lub kokosowa),
– cukier brązowy 15 g,
– truskawki 100 g,
– olej kokosowy 10 g,
– mleko 0,5% 100 ml.
Ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną wrzucamy do blendera. Dodajemy cukier, mleko, olej kokosowy (wcześniej podgrzany) i odżywkę białkową. Miksujemy wszystko na gładki mus, w razie potrzeby dodajemy wody. Do powstałego budyniu dodajemy pokrojone na kawałki truskawki.
Pyszne śniadanie w formie budyniu z doskonałymi makroskładnikami. Olej kokosowy naturalnie ma konsystencję stałą, a dzięki podgrzaniu staje się płynny. Gotowy budyń pod wpływem chłodzenia tężeje, dodatkowo jego konsystencja lekko się zagęszcza.
Białko: 36 g
Węglowodany: 75 g
Tłuszcze: 15 g
Łączna wartość kaloryczna: 578 kcal.