Jeśli jesteś fanem naleśników, to jest to przepis dla ciebie. Wersja z fetą

i szpinakiem dostarcza nie tylko sporej ilości białka i kwasu foliowego, ale także wyśmienicie smakuje.


SPIS TREŚCI:

1. Niezbędne składniki

2. Sposób przyrządzania

3. Wartości odżywcze



1. Niezbędne składniki

Na ciasto:

– pół szklanki mąki (65 g)

– jajko (56 g)

– pół szklanki mleka (115 g)

– łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)


Na farsz:

– 4 ząbki czosnku (15 g)

– ser feta (100 g)

– szpinak mrożony/świeży (150 g)

– łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)


2. Sposób przyrządzenia

Na początku przygotowujemy ciasto, dokładnie mieszając ze sobą składniki, aby nie powstały grudki. Wylewamy chochelką niewielką porcję ciasta na rozgrzaną, suchą patelnię, tak aby ciasto równomiernie się rozłożyło. Smażymy z obu stron.


W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na osobnej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, a następnie dodajemy obrany wcześniej i posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy, aby się zrumienił, później dodajemy do niego szpinak i czekamy do czasu, aż wyparuje z niego woda.


W misce rozgniatamy widelcem ser feta, dodajemy do niego szpinak

z czosnkiem i dokładnie mieszamy. Teraz możemy posmarować przygotowane placki naleśnikowe farszem i gotowe!


3. Wartości odżywcze

Białko: 41,5 g

Węglowodany: 54,3 g

Tłuszcze: 40,8 g

Błonnik: 8,3 g


Łączna wartość kaloryczna: 734 kcal.