Badania wykazały, że pewne rodzaje herbaty mogą chronić przed nowotworami, chorobami serca, cukrzycą, pomóc w redukcji masy ciała, obniżyć poziom cholesterolu, wspomóc trawienie. Herbata również może wykazywać właściwości antybakteryjne.

 

SPIS TREŚCI:

1. Rodzaje herbat

2. Zielona herbata – moc antyoksydantów

3. Biała herbata

4. Czerwona herbata, klucz do odchudzania

5. Herbaty ziołowe

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 


1. Rodzaje herbat

Wiele naparów nazywanych jest herbatą, jednak puryści za herbatę uznają tylko tę powstającą z rośliny Camellia sinensis, która rośnie w Chinach i Indiach (herbaty zielona, czarna, biała, oolong i czerwona pu-erh). Różnią się czasem fermentacji i zawartością antyoksydantów. Wszystkie te herbaty zawierają także kofeinę i teinę, które pobudzają układ nerwowy. Powszechnie do herbat zalicza się również napary z suszonych owoców oraz ziołowe, jednak ich właściwości różnią się od właściwości tradycyjnej herbaty.


2. Zielona herbata – moc antyoksydantów

Może powstawać w wyniku procesu fermentacji (ale nie musi), a liście są jedynie suszone, dzięki czemu zachowują większość antyoksydantów. Jednym z nich jest polifenol galusan epigallokatechiny (EGCG), który znacznie zwiększa m.in. liczbę tzw. regulatorowych limfocytów T, komórek układu odpornościowego, dzięki czemu ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

 

Zielona herbata wykazuje wielokierunkowe działanie i może zapobiegać rozwojowi raka pęcherza, piersi, płuc, żołądka, trzustki i jelita grubego, zmniejsza także ryzyko chorób neurologicznych i udaru mózgu. Udowodniono jej wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej oraz działanie przeciwmiażdżycowe poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i zmniejszanie stresu oksydacyjnego. Zielona herbata pomaga oczyszczać organizm, co może wpływać na poprawę kondycji skóry. Fabryka Siły Sklep


3. Biała herbata

Herbata biała zawdzięcza swój kolor procesowi produkcji. Krzewy herbaciane chronione są przed promieniami słońca, aby nie wykształcały chlorofilu (barwnika nadającego zielony kolor), następnie liście są suszone, dzięki czemu zachowują najwięcej polifenoli. Może być zbierana tylko ręcznie i wczesną wiosną, kiedy liście są jeszcze młode. To dlatego jej cena jest znacznie wyższa niż cena pozostałych herbat.


4. Czerwona herbata, klucz do odchudzania

Na czerwoną herbatę szczególną uwagę powinny zwrócić osoby odchudzające się i chorujące na cukrzycę. Herbata pu-erh pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej, reguluje metabolizm lipidów, chroni przed miażdżycą oraz obniża stężenie glukozy we krwi. Jest herbatą długo dojrzewającą, dzięki czemu ma silny smak i aromat.


5. Herbaty ziołowe

Czystek – nie zawiera substancji pobudzających jak teina, teofilina, teobromina, dzięki temu herbata z czystka może być spożywana przez dzieci i kobiety w ciąży. Wykazuje silniejsze działanie niż herbata zielona ze względu na większą zawartość polifenoli; pobudza układ odpornościowy, chroni przed zawałem i nowotworami.

 

Pokrzywa – kojarzona jedynie z parzącym chwastem okazuje się rośliną leczniczą. Wspomaga pracę wątroby, oczyszcza drogi żółciowe i układ moczowy, przyspiesza też metabolizm i pomaga w leczeniu zmian trądzikowych.