Pomarańcza to znany i lubiany owoc. Jest smaczna, można ją jeść osobno, dodać do sałatki bądź przyrządzić z niej sok. Jakie właściwości ma ten owoc cytrusowy?

 

SPIS TREŚCI:

1. Witaminy zawarte w pomarańczach

2. Źródło błonnika pokarmowego

3. Niska zawartość kalorii – duże nasycenie

4. Antyoksydanty w pomarańczach

5. Równowaga kwasowo-zasadowa

Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe
-23 kg -23 kg -7 kg -25 kg -7 kg +13 kg -15 kg -23 kg -6 kg -18 kg -10 kg -11 kg już od 39,99 zł za miesiąc

 

 

1. Witaminy zawarte w pomarańczach

Pomarańcze to przede wszystkim źródło witaminy C. Wg danych USDA 100 g pomarańczy dostarcza 71 mg tej witaminy. Witamina C należy do witamin, które musimy dostarczać wraz z pożywieniem. Przy niewystarczającej jej podaży mogą pojawić się osłabienie organizmu, zwiększona podatność na infekcje, pogorszenie wydolności fizycznej czy trudniejsze gojenie się ran. Witamina C zwiększa także wchłanianie żelaza, dlatego jej niedobory mogą wpływać na występowanie niedokrwistości.

 

Witamina C jest także najbardziej znanym antyoksydantem. Posiada właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chroni przed chorobami serca i naczyń krwionośnych. Przeprowadzone badania dowiodły, iż witamina C wraz z innymi przeciwutleniaczami może hamować podwyższone markery utleniania lipidów występujące u osób palących wyroby tytoniowe.

 

Pomarańcze są także źródłem beta-karotenu (prowitaminy A), który także posiada właściwości przeciwutleniające oraz wpływa m.in. na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. W pomarańczach znajdziemy również witaminy z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego i poprawiają stan skóry.

 

2. Źródło błonnika pokarmowego

Pomarańcze zawierają błonnik pokarmowy. Białe skórki tych owoców składają się z pektyn, które są rozpuszczalną frakcją błonnika. Ten rodzaj błonnika po spożyciu wypełnia żołądek, co zmniejsza łaknienie. Opisywana frakcja błonnika wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu. Aby w pełni korzystać z właściwości pomarańczy, warto zamiast soku owocowego decydować się na spożywanie ich w całości.

 

3. Niska zawartość kalorii – duże nasycenie Fabryka Siły Sklep

Pomarańcze są niskokaloryczne. Wg USDA 100 g tego owocu dostarcza 63 kcal. Z powodzeniem mogą być zatem spożywane przez osoby na diecie redukcyjnej. Ich niezaprzeczalnym atutem jest to, że dzięki zawartości błonnika pokarmowego ich spożycie zapewnia uczucie sytości.

 

4. Antyoksydanty w pomarańczach

Pomarańcze są źródłem antyoksydantów. Oprócz witaminy C występują w nich także flawonoidy, takie jak hesperydyna i naringina. Hesperydyna to flawonoid zawarty w skórce pomarańczy. Poza właściwościami przeciwutleniającymi posiada także właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Związek ten wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu.

 

Obecna w skórce pomarańczy naringina wykazujące znaczny potencjał przeciwnowotworowy. W badaniach wykazano wpływ danego związku na przeciwdziałanie powstawania nowotworów, m.in. piersi i szyjki macicy.

 

5. Równowaga kwasowo-zasadowa

Cytrusy, do grupy których należą pomarańcze, dzięki zawartości dużych dawek potasu oraz pewnych ilości magnezu i wapnia wykazują właściwości zasadotwórcze. Dlatego powinny znajdować się w diecie osób, których menu jest oparte na mięsie, rybach i produktach zbożowych, aby stabilizować równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia
Normy żywienia dla populacji polskiej, pod red. Jarosza M., Warszawa 2017, 147–150.
Zhang P.Y., Xu X., Li L.C., Cardiovascular diseases: oxidative damage and antioxidant protection, „European Review for Medical and Pharmacological Sciences” 2014, 18(20), 3091–3096.
Janda K., Ksprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, „Pomeranian Journal of Life Sciences” 2015, 61(4), 419–425.
Florkowska K. et al., Flawonoidy w profilaktyce i leczeniu miażdżycy, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2017, 98(3), 217–225.
Bodakowska-Boczniewicz J., Garncarek Z., Znaczenie gorzkich aktywnych biologicznie związków żywności w prewencji chorób, „Nauki Inżynierskie i Technologie” 2016, 4(23), 10–17.
United States Department of Agriculture Agricultural Research Service, National Nutrient Database for Standard Reference Legacy Release, ndb.nal.usda.gov/ndb/ (08.10.2018).