Pokrzywa znana jest pod wieloma nazwami – koprywa, parzawica czy kropiewa. Jest rośliną od dawna wykorzystywaną w ludowej medycynie. Jakie wykazuje właściwości? W poniższym artykule przedstawiono informacje na temat tej rośliny.

 

SPIS TREŚCI:

1. Czym jest pokrzywa?

2. Jakie właściwości wykazuje pokrzywa?
3. Czy pokrzywa ma działanie lecznicze?

4. Pokrzywa na włosy

5. Pokrzywa do picia

 

 

1. Czym jest pokrzywa?

Pokrzywa zwyczajna jest rośliną należącą do rodziny pokrzywowatych, które dziko występują praktycznie na terenie całego globu. Najczęściej jest spotykana na terenach poddanych znacznej działalności człowieka, czyli tak na zwanych obszarach ruderalnych. Pokrzywa znajduje bardzo szerokie zastosowanie – począwszy od kosmetyki i medycyny, przez ogrodnictwo, a skończywszy na sztuce kulinarnej i hodowli zwierząt.


Zwyczajna odmiana pokrzywy jest przede wszystkim znana ze swojego działania na skórę. Kłująco-parzące włoski znajdujące się na pokrzywie po kontakcie ze skórą prowadzą do pojawienia się dermatozy, co objawia się stanem zapalnym. Pojawiają się pieczenie, swędzenie, a na podrażnionym obszarze występują białe nieregularne pęcherzyki. Powstałe zmiany nie są jednak niebezpieczne i zwykle ustępują po bardzo krótkim czasie. W celu ich złagodzenia należy zastosować miejscowo ekstrakt z liści babki, mięty, szałwii bądź szczawiu.


2. Jakie właściwości lecznicze wykazuje pokrzywa?

Pokrzywa jest jednym z podstawowych ziół stosowanych w medycynie naturalnej, można ją znaleźć w prawie każdej domowej apteczce. Jak się okazuje, stosowanie herbat bądź soków na bazie tej rośliny ma swoje uzasadnienie. Warto więc sprawdzić, co znajduje się w składzie tego parzącego zioła.


Liście pokrzywy zawierają wiele cennych dla zdrowia składników, m.in. charakterystyczny dla roślin zielony barwnik, czyli chlorofil. Pokrzywa stanowi również źródło licznych soli mineralnych oraz pierwiastków takich jak krzem, magnez, potas, wapń oraz żelazo. Szczególnie warto zwrócić uwagę na ten ostatni mikroelement, który w pokrzywie znajduje się w bardzo łatwo przyswajalnej formie. Roślina ta zawiera także witaminy A, B, C i K oraz inne cenne związki, jak garbniki, flawonoidy, taniny, ksantofil czy sekretynę.


3. Czy pokrzywa ma działanie lecznicze? Fabryka Siły Sklep

Pokrzywa jest rośliną o właściwościach leczniczych. Już w latach 50. doceniono jej moczopędny charakter w terapii przerostu gruczołu krokowego, obrzęków, kamicy nerkowej, skąpomoczu, problemów z pęcherzem i drogami moczowymi czy chorób woreczka żółciowego.


Łatwo przyswajalna forma żelaza również znalazła zastosowanie w medycynie. Pierwiastek ten jest szczególnie ważny w przypadku chorób krwi, jak anemia, oraz w stanach nadmiernego osłabienia organizmu czy też apatii. Z kolei witamina K jest jednym z najważniejszych składników biorących udział w procesie syntezy nowych erytrocytów i cząsteczek hemoglobiny. Dodatkowym wsparciem dla układu krążenia będą zawarte w roślinie kwas foliowy oraz miedź.


Pokrzywa jest również skarbnicą dużej ilości antyoksydantów i związków zaliczanych do grona polifenoli. Substancje te nie tylko skutecznie chronią nasz organizm przed rozwinięciem się wielu chorób wynikających z działania związków utleniających, ale dodatkowo odpowiadają za oczyszczenie całego ustroju. Co więcej, pokrzywa jest polecana osobom po intensywnych kuracjach farmakologicznych w celu regeneracji organizmu.


Również „parzące” właściwości pokrzywy zostały docenione przez specjalistów z zakresu chorób narządu ruchu i rehabilitantów. Okazuje się, że substancje odpowiedzialne za występowanie dermatozy również okazują się pomocne dla zdrowia. Stosowanie okładów bądź prowadzenie sesji terapeutycznych polegających na „biczowaniu” obszarów objętych procesem chorobowym przynosi realne korzyści. Histamina i kwas mrówkowy wykazują działanie przekrwienne i niwelują dolegliwości bólowe. Badania dowodzą, iż długotrwałe stosowanie pokrzywy w przypadku przewlekłej postaci reumatoidalnego zapalenia stawów daje

o wiele lepsze wyniki niż niektóre leki steroidowe. Oprócz tego zawarte

w pokrzywie krzem i wapń zwiększają wytrzymałość szkieletu oraz skutecznie odnawiają chrząstkę stawową.


Pokrzywa ma również pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Korzystnie oddziałuje na wątrobę oraz niweluje procesy zapalne w obrębie jelita grubego. Warto również wspomnieć o sekretynie. Substancja ta odpowiada za aktywizację trzustki oraz intensyfikuje produkcję żółci w wątrobie. Oznacza to, że pokrzywa reguluje procesy trawienne, dzięki czemu w znaczący sposób pomaga w walce z nadwagą.


Jednak suplementacja pokrzywą nie jest wskazana dla wszystkich. Osoby chorujące na cukrzycę muszą zachować ostrożność ze względu na możliwość potęgowania przez pokrzywę działania niektórych leków. Oprócz tego stosowanie pokrzywy jest zabronione zarówno przed zabiegami chirurgicznymi, jak i po nich ze względu na nasilenie krwawienia, w przypadku kuracji środkami przeciwzakrzepowymi, obrzęków serca oraz przez kobiety z cystami jajnikowymi.


4. Pokrzywa na włosy

Liczne suplementy diety ukierunkowane na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci bardzo często bazują na dwóch podstawowych składnikach. Mowa tu o skrzypie polnym oraz pokrzywie zwyczajnej. W przypadku tego drugiego wykorzystuje się głównie korzeń, który stanowi skuteczny środek na nadmierne wypadanie włosów. Jednak to nie wszystko. Kosmetyki na bazie pokrzywy i napary z tej rośliny pomogą przywrócić prawidłowe nawilżenie skóry, pozbyć się łupieżu oraz wielu chorobotwórczych drobnoustrojów.


5. Pokrzywa do picia

Skoro pokrzywa jest rośliną tak cenną dla zdrowia, warto zacząć ją stosować. Świetnie sprawdzą się herbaty bądź soki na bazie tego zioła. Poniżej znajduje się krótka instrukcja ich przygotowania.


Sok z pokrzywy
Wcześniej zebraną świeżą pokrzywę zalać gorącą, lecz nie wrzącą wodą. Roślina powinna moczyć się przez pewien czas, aby była soczysta, pozwoli to również pozbyć się zanieczyszczeń. Po namoczeniu należy ją zmielić za pomocą maszynki, a następnie wycisnąć z niej sok za pomocą jałowego kompresu. Jeśli liście są zbyt suche, zmieloną pokrzywę należy zalać niewielką porcją zimnej wody. Następnie wymieszać i wycisnąć z niej sok. Powstały napój stosować przez około 14 dni, 3 łyżki na dobę.


Herbata z pokrzywy
W celu przygotowania prozdrowotnej herbaty na bazie pokrzywy należy wykorzystać 2 łyżki suszu z liści. Porcję tę należy zalać szklanką wrzątku i zaparzać przez kilka minut. Gdy napar nieco ostygnie, należy go przecedzić. Tak przygotowana herbata powinna być spożywana 2–3 razy w ciągu dnia pomiędzy kolejnymi posiłkami.