Lecytyna na masę mięśniową
Lecytyna, kojarzona głównie z preparatami na pamięć znajduje się
w składzie niektórych suplementów. Czy znajduje ona swoje zastosowanie w intensywnych treningach oraz aktywnościach fizycznych? Nasz artykuł postara się rozwiać nieco wątpliwości.
SPIS TREŚCI:
1. Ogólnie o lecytynie i jej działaniu
2. Charakterystyka związków współtowarzyszących
4. Lecytyna i masa mięśniowa – schemat właściwości anabolicznych substancji
5. Z czym i dlaczego warto łączyć lecytynę?
6. Jak dawkować oraz co jeszcze warto wiedzieć?
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Ogólnie o lecytynie i jej działaniu
Pod powyższa nazwą kryją się związki tłuszczowe wchodzące w skład błon
biologicznych komórek. Preparaty te formują dużą grupę fosfolipidów.
W najprostszej postaci składają się one z cząsteczki glicerolu, dwóch cząsteczek kwasów tłuszczowych oraz pojedynczego kwasu fosforowego. Bardziej zaawansowane formy fosfolipidów posiadają dodatkową substancję przyłączoną do kwasu fosforowego. Wśród nich wymienia się takie odczynniki jak etanoloamina, cholina, inozytol czy też seryna.
Główną i charakterystyczną cechą fosfolipidów jest synchroniczna rozpuszczalność zarówno w wodzie, jak i tłuszczach. Wartość ta pozwala na funkcjonowanie jako mechanizm transportowy odpowiedzialny za transfer związków lipidowych (w głównej mierze cholesterolu i kwasów tłuszczowych) w obrębie środowiska wodnego krwi.
Powyższe właściwości umożliwiają uwolnienie powyższych kwasów z tkanki
tłuszczowej podczas wysiłku fizycznego, które następnie wraz z krwią przechodzą w proces "spalania".
2. Charakterystyka związków współtowarzyszących
We wcześniejszym punkcie wspominaliśmy o dodatkach przyłączonych do kwasu fosforowego, które są swego rodzaju cechą charakterystyczną fosfolipidów. W tym fragmencie przybliżymy ich rolę w naszym organizmie.
Cholina odpowiedzialna jest za transport grup metylowych na inne związki.
Powszechnie określa się go mianem metylacji, która w istocie biochemii wysiłku fizycznego ma istotne znaczenie. Dzięki niemu enzymy kataboliczne odpowiedzialne za hamowanie przyrostu masy mięśniowej ulegają dezaktywacji, a z kolei związki przyczyniające się do anabolizmu białek mięśniowych zostają aktywowane. Co więcej, metylacja przyczynia się do powstawania istotnych dla adaptacji wysiłkowej substancji – kreatyny oraz L-karnityny.
Kolejnym związkiem jest etanoloamina. Związek ten wiąże się z układem
kannabinoidowym, którego to substancje wzmacniające nie sprzyjają progresji sportowej formy (m.in. hamują uwalnianie testosteronu oraz syntezę cAMP, który niweluje tkankę tłuszczową). Jednak ludzki organizm posiada również zdolność do produkcji pochodnych o charakterze przeciwstawnym i to właśnie one mają istotne znaczenie.
Przykładem jest substancja sygnałowa zwana OEA, która składa się z wyżej omawianego związku oraz kwasu oleinowego. Ich zadaniem jest intensyfikacja spalania zapasowej tkanki tłuszczowej oraz syntezy białek mięśniowych.
Ostatni omawiany składnik to inozytol, którego działanie jest bardzo podobne do acetylocholiny. Odpowiada on za zwiększenie poziomu wapnia w obrębie komórek mięśniowych. Prowadzi to do inicjacji skurczu mięśniowego oraz generowania impulsu siłowego.
3. Pomoc dla mózgu
Lecytyna znajduje zastosowanie przede wszystkim w usprawnieniu pracy mózgu. Wspominana w poprzednim punkcie cholina jest prekursorem neurotransmitera zwanego acetylocholiną. Neurotransmisja to proces umożliwiający przekazywanie sygnału nerwowego pomiędzy komórkami nerwowymi.
Dzięki temu procesy myślowe i pamięciowe są o wiele szybsze, a neurony wytrzymalsze. Suplementacja lecytyną może być z powodzeniem stosowana w celu poprawy zapamiętywania i koncentracji, a także niwelowania stresu. Bardzo często jest przyjmowana przez osoby, które są pracownikami umysłowymi oraz studentów czy uczniów.
4. Lecytyna i masa mięśniowa – schemat właściwości anabolicznych substancji
Aby zrozumieć anaboliczny charakter lecytyny, należy zwrócić uwagę na poszczególne etapy jej oddziaływania na metabolizm. Hormony antykataboliczne, jak insulina czy hormon wzrostu nie mają zdolności, aby wnikać do wnętrza komórek.
Proces przenikania jest możliwy dzięki ich wiązaniu z receptorami błonowymi poprzez enzym oddziałujący na lecytyny wchodzące w skład wcześniej wspomnianych błon komórkowych. Przyłączenie jest możliwe dzięki enzymowi IP3K, pod którego to wpływem jedna z lecytyn ulega transformacji w fosfatydyloinozytol (tzw. PIP3). Związek ten jest niezmiernie ważnym transmiterem informacji hormonalnej odpowiedzialnej za aktywację kinazy.
Te ostatnie z kolei wpływają na aktywację czynników transkrypcyjnych, które prowadzą do produkcji białek na poziomie. Wśród aktywowanych kinaz znajduje się jeden konkretny rodzaj – mTOR. Ów związek prowadzi do pobudzenia kompleksów anabolicznych kontrolowanych przez RNA. Kompleksy te odpowiadają za wiązanie izolowanych aminokwasów w proteiny. Ponadto warto dodać, że powyższe procesy zachodzą przy wsparciu ze strony kreatyny.
5. Z czym i dlaczego warto łączyć lecytynę?
Ostatni fragment pierwszego punktu wskazuje na korzystne efekty współpracy z kreatyną. Kooperacja tych dwóch związków ma nie tylko znaczenie w przypadku aktywizacji kinazy mTOR. Okazuje się, że lecytyna stanowi idealne uzupełnienie składu stacków kreatynowych poprzez spotęgowanie działania ich składników, gdzie bardzo często można spotkać leucynę czy argininę.
Innymi związkami, które korzystnie współdziałają z lecytyną, są kwasy omega-3. Związki te są niezwykle korzystne podczas rozwoju wytrzymałości i masy mięśniowej, a także biorą udział w procesie spalania tkanki tłuszczowej. Co więcej, lecytyna ułatwia ich wchłanianie z przewodu pokarmowego. Lecytyna może być także łączona z suplementami podnoszącymi poziom testosteronu. Takowe zestawienie nie tylko prowadzi do poprawy absorpcji, ale również wzmocnienia efektów anabolicznych.
6. Jak dawkować oraz co jeszcze warto wiedzieć?
Brak jest jednoznacznych wytycznych co do konkretnych porcji lecytyny. Przyjmuje się, że najlepsze korzyści przynoszą dawki zawarte w przedziale od 500 do 2000 mg przez okres od 3 do 4 miesięcy. Preparat najlepiej przyjmować przed jedzeniem bądź w trakcie posiłków, ze względu na lepsze wchłanianie.
Lecytyna występuje przede wszystkich ziarnie sojowym oraz żółtkach jaj. Dlatego też podstawowym przeciwwskazaniem do jej stosowania będzie uczulenie na powyższe produkty. Początkowa suplementacja lecytyny może wywołać objawy w postaci nudności, uderzeń gorąca oraz wzdęć, a w przypadku stosowania zbyt wysokich dawek – prowadzi do problemów z sercem.