Obiad powinien być posiłkiem nie tylko sycącym, ale też smacznym i odżywczym. Prezentujemy naszą propozycję na makaron z kurczakiem. Szpinakowe kokardki z mięsem drobiowym powinien zadowolić każdego marudę.

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze



1. Niezbędne składniki:

– 150 g filetu z kurczaka;

– 10 ml oleju rzepakowego;

– 10 g masła;

– 150 g szpinaku;

– 100 g makaronu durum kokardki;

– sól, pieprz do smaku;

– czosnek;

– jogurt grecki 100 g.

 

2. Sposób przyrządzenia

Makaron gotujemy według przepisu z opakowania, cedzimy, przelewamy wodą i odsączony odstawiamy. Mięso pokrojone w drobna kosteczkę smażymy na oleju na bardzo mocnym ogniu, aż zbrązowieje. Szpinak podsmażamy na maśle z solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Pod koniec dodajemy jogurt i chwilę dusimy. Dodajemy kurczaka, makaron
i całość mieszamy. Podajemy na ciepło.

 

Szybki i wartościowy obiad bogaty w pełnowartościowe białko. Węglowodany z makaronu dodadzą energii, czosnek wzmocni odporność, 
a szpinak dostarczy niezbędnych mikroelementów. Zdrowo i zielono!

 

3. Wartości odżywcze:

Białko: 52 g

Węglowodany: 78 g

Tłuszcze: 29 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 781 kalorii.