Obiad powinien być posiłkiem nie tylko sycącym, ale też smacznym i odżywczym. Prezentujemy naszą propozycję na makaron z kurczakiem. Szpinakowe kokardki z mięsem drobiowym powinny zadowolić każdego sceptyka.

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze



1. Niezbędne składniki:

– 150 g filetu z kurczaka,

– 10 ml oleju rzepakowego,

– 10 g masła,

– 150 g szpinaku,

– 100 g makaronu durum kokardki,

– sól, pieprz do smaku,

– czosnek,

– jogurt grecki 100 g.

 

2. Sposób przyrządzenia

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, cedzimy, przelewamy wodą i odsączony odstawiamy. Mięso pokrojone w drobna kosteczkę smażymy na oleju na bardzo mocnym ogniu, aż zbrązowieje. Szpinak podsmażamy na maśle z solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Pod koniec dodajemy jogurt i chwilę dusimy. Dodajemy kurczaka, makaron
i całość mieszamy. Podajemy na ciepło.

 

Szybki i wartościowy obiad bogaty w pełnowartościowe białko. Węglowodany z makaronu dodadzą energii, czosnek wzmocni odporność, 
a szpinak dostarczy niezbędnych mikroelementów. Zdrowo i zielono!

 

3. Wartości odżywcze:

Białko: 52 g

Węglowodany: 78 g

Tłuszcze: 29 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 781 kalorii.