Kuskus to rodzaj kaszy. Można go szybko przygotować, dlatego bardzo często sięgają po niego osoby zabiegane. Kuskus z warzywami i orzechami nerkowca to danie, które można serwować zarówno na gorąco, jak i na zimno.

 

SPIS TREŚCI:

1. Składniki

2. Przygotowanie

3. Wartości odżywcze

 


1. Składniki

– 125 g kaszy kuskus (1/2 opakowania),

– 1/2 papryki czerwonej,

– 3 pieczarki,

– 1 marchewka,

– 1 mała cebula,

– 1 łyżka oliwy z oliwek,

– garść orzechów nerkowca,

– garść ziaren słonecznika,

– garść sezamu,

– przyprawy: papryka słodka, pieprz czarny, zioła toskańskie, curry, czosnek.


2. Przygotowanie

Paprykę oraz cebulę pokroić w kostkę. Marchew obrać i pokroić w podłużne słupki. Całość podsmażyć na oliwie z oliwek i przełożyć do osobnego naczynia. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z curry i czosnkiem, a następnie podsmażyć i dodać do warzyw.

 

Orzechy pokroić na niewielkie części. Na rozgrzanej patelni prażyć wraz ze słonecznikiem i sezamem do uzyskania złocistego koloru. Następnie dodać do pozostałych składników.

 

Kuskus należy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po zaparzeniu połączyć z resztą produktów. Całość doprawić pozostałymi przyprawami i wymieszać. Danie można podawać zaraz po przygotowaniu lub na zimno.

 

3. Wartości odżywcze
Białko: 22,1 g
Węglowodany: 69,5 g
Tłuszcze: 34,6 g


Łączna wartość kaloryczna: 616 kcal.