Kuskus z warzywami i orzechami nerkowca
Kuskus to rodzaj kaszy. Można go szybko przygotować, dlatego bardzo często sięgają po niego osoby zabiegane. Kuskus z warzywami i orzechami nerkowca to danie, które można serwować zarówno na gorąco, jak i na zimno.
SPIS TREŚCI:
– 125 g kaszy kuskus (1/2 opakowania),
– 1/2 papryki czerwonej,
– 3 pieczarki,
– 1 marchewka,
– 1 mała cebula,
– 1 łyżka oliwy z oliwek,
– garść orzechów nerkowca,
– garść ziaren słonecznika,
– garść sezamu,
– przyprawy: papryka słodka, pieprz czarny, zioła toskańskie, curry, czosnek.
Paprykę oraz cebulę pokroić w kostkę. Marchew obrać i pokroić w podłużne słupki. Całość podsmażyć na oliwie z oliwek i przełożyć do osobnego naczynia. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z curry i czosnkiem, a następnie podsmażyć i dodać do warzyw.
Orzechy pokroić na niewielkie części. Na rozgrzanej patelni prażyć wraz ze słonecznikiem i sezamem do uzyskania złocistego koloru. Następnie dodać do pozostałych składników.
Kuskus należy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po zaparzeniu połączyć z resztą produktów. Całość doprawić pozostałymi przyprawami i wymieszać. Danie można podawać zaraz po przygotowaniu lub na zimno.
3. Wartości odżywcze
Białko: 22,1 g
Węglowodany: 69,5 g
Tłuszcze: 34,6 g
Łączna wartość kaloryczna: 616 kcal.