Kasza gryczana z kurczakiem
Kasza gryczana świetnie komponuje się z warzywnymi potrawkami. Poza tym jest dobrym źródłem białka, witamin z grupy B i składników mineralnych, szczególnie manganu i magnezu dobrze wpływających na funkcjonowanie układu nerwowego.
SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
– ½ szklanki kaszy gryczanej (90 g),
– pierś z kurczaka (150 g),
– pół cebuli (50 g),
– połowa pora (30 g),
– 5 pieczarek (100 g),
– połowa papryki czerwonej (100 g),
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g),
– pomidory z puszki – ½ puszki (120 g),
– 2 łyżki jogurtu naturalnego (50 g),
– przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia.
Zaczynamy od pokrojenia kurczaka w dużą kostkę i doprawienia go solą
i pieprzem. Następnie smażymy chwilkę na patelni teflonowej do czasu, aż przestanie być surowy. Zdejmujemy kurczaka z patelni.
Cebulę, pora oraz pieczarki kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy wszystko z odrobiną oleju rzepakowego. Gdy pieczarki zmiękną, dodajemy na patelnie paprykę pokrojoną w paski oraz pomidory z puszki. Na koniec dodajemy jogurt naturalny, dokładnie wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną.
Białko: 52,7 g
Węglowodany: 84,5 g
Tłuszcze: 12,2 g
Błonnik: 10,9 g
Łączna wartość kaloryczna: 620 kcal.