Pomysł na śniadanie? Wybierz zdrowe śniadanie. Omlet – przepis z masłem orzechowym
Czy można szybko przyrządzić proste danie, które świetnie smakuje? Oczywiście, że tak! Jednym z takich przykładów jest omlet z masłem orzechowym.
SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze
– 4 białka jaj (1 białko to ok. 35 g),
– 1 żółtko (ok. 20 g),
– spray do smażenia,
– 50 g płatków owsianych błyskawicznych,
– 10 g masła orzechowego,
– 120 g banana.
Do miski wlać 4 białka jaj oraz żółtko i dokładnie ubijać do momentu, aż zacznie pojawiać się charakterystyczna piana. Następnie dodać płatki owsiane i starannie wymieszać. Aby uzyskać gładką konsystencję, całość można zblendować.
Wylać na rozgrzaną patelnię spryskaną sprayem do smażenia (dzięki cienkiej warstwie omlet nie będzie przywierał, a ilość tłuszczu w daniu zwiększy się zaledwie o 1 g). Omlet smażyć do momentu, aż zrumieni się z obu stron. Aby przyspieszyć przygotowanie posiłku, można przykryć patelnię pokrywką.
Po usmażeniu omlet należy posmarować masłem orzechowym – dzięki temu można dostarczyć dodatkowych kilokalorii i zdrowych tłuszczów. Udekorować pokrojonym w plasterki bananem lub innymi sezonowymi owocami.
Białko: 28,2 g
Węglowodany: 52,2 g
Tłuszcze: 15,4 g
Błonnik: 2 g
Łączna wartość kaloryczna: 463 kcal.