Czy można szybko przyrządzić proste danie, które świetnie smakuje? Oczywiście, że tak! Jednym z takich przykładów jest omlet z masłem orzechowym.

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze

 

 

1. Niezbędne składniki

– 4 białka jaj (1 białko około 35 g),

– 1 żółtko (około 20 g),

– bezkaloryczny spray do smażenia,

– 50 g płatków owsianych błyskawicznych,

– 10 g masła orzechowego,

– banan 120 g.

 

2. Sposób przyrządzenia

Do przygotowanej miski należy wlać 4 białka kurzych jaj oraz żółtko i wszystko dokładnie ubić do momentu, aż zacznie pojawiać się charakterystyczna piana. Następnie należy dodać płatki owsiane i wszystko starannie wymieszać.

 

Całość wlać na rozgrzaną patelnię spryskaną bezkalorycznym sprayem. Omlet powinien być smażony do momentu, aż zrumieni się po obu stronach. Przykrycie patelni przyspieszy czas przygotowania posiłku.

 

Po przyrządzeniu całość należy posmarować masłem orzechowym, dzięki czemu można dostarczyć dodatkowych kalorii i zdrowych tłuszczów. Na wierz należy położyć pokrojony w plasterki banan.

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 28,2 g

Węglowodany: 52,2 g

Tłuszcze: 15,4 g

Błonnik: 2 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 463 kcal.

 

REKLAMA
16-krotny Mistrz Świata Jarosław Olech stosuje Nr 1 na wzrost siły i masy mięśniowej
Darmowa dostawa!
+ Indywidualny plan dietetyczny + Poradnik treningowy