Czy można szybko przyrządzić proste danie, które świetnie smakuje? Oczywiście, że tak! Jednym z takich przykładów jest omlet z masłem orzechowym.

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze

 

 

1. Niezbędne składniki

– 4 białka jaj (1 białko ok. 35 g),

– 1 żółtko (ok. 20 g),

– bezkaloryczny spray do smażenia,

– 50 g płatków owsianych błyskawicznych,

– 10 g masła orzechowego,

– banan 120 g.

 

2. Sposób przyrządzenia

Do przygotowanej miski należy wlać 4 białka kurzych jaj oraz żółtko i wszystko dokładnie ubijać do momentu, aż zacznie pojawiać się charakterystyczna piana. Następnie należy dodać płatki owsiane i wszystko starannie wymieszać.

 

Całość wlać na rozgrzaną patelnię spryskaną bezkalorycznym sprayem. Omlet powinien być smażony do momentu, aż zrumieni się z obu stron. Przykrycie patelni przyspieszy czas przygotowania posiłku.

 

Po przyrządzeniu całość należy posmarować masłem orzechowym, dzięki czemu można dostarczyć dodatkowych kilokalorii i zdrowych tłuszczów. Na wierzch należy położyć pokrojony w plasterki banan.

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 28,2 g

Węglowodany: 52,2 g

Tłuszcze: 15,4 g

Błonnik: 2 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 463 kcal.

 

REKLAMA
16-krotny Mistrz Świata Jarosław Olech stosuje Nr 1 na wzrost siły i masy mięśniowej
Darmowa dostawa!
+ Indywidualny plan dietetyczny + Poradnik treningowy