Czy można szybko przyrządzić proste danie, które świetnie smakuje? Oczywiście, że tak! Jednym z takich przykładów jest omlet z masłem orzechowym.

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze

 

 

1. Niezbędne składniki

– 4 białka jaj (1 białko to ok. 35 g),

– 1 żółtko (ok. 20 g),

– spray do smażenia,

– 50 g płatków owsianych błyskawicznych,

– 10 g masła orzechowego,

– 120 g banana.

 

2. Sposób przyrządzenia

Do miski wlać 4 białka jaj oraz żółtko i dokładnie ubijać do momentu, aż zacznie pojawiać się charakterystyczna piana. Następnie dodać płatki owsiane i starannie wymieszać. Aby uzyskać gładką konsystencję, całość można zblendować.

 

Wylać na rozgrzaną patelnię spryskaną sprayem do smażenia (dzięki cienkiej warstwie omlet nie będzie przywierał, a ilość tłuszczu w daniu zwiększy się zaledwie o 1 g). Omlet smażyć do momentu, aż zrumieni się z obu stron. Aby przyspieszyć przygotowanie posiłku, można przykryć patelnię pokrywką.

 

Po usmażeniu omlet należy posmarować masłem orzechowym – dzięki temu można dostarczyć dodatkowych kilokalorii i zdrowych tłuszczów. Udekorować pokrojonym w plasterki bananem lub innymi sezonowymi owocami.

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 28,2 g

Węglowodany: 52,2 g

Tłuszcze: 15,4 g

Błonnik: 2 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 463 kcal.

 

REKLAMA
16-krotny Mistrz Świata Jarosław Olech stosuje Nr 1 na wzrost siły i masy mięśniowej
Darmowa dostawa!
+ Indywidualny plan dietetyczny + Poradnik treningowy