Sałatki stanowią bardzo smakowite urozmaicenie naszej codziennej diety. Spróbuj lekkiej i bardzo prostej w przygotowaniu wersji sałatki z jajkiem i pomidorami.

 

SPIS TREŚCI:

1. Niezbędne składniki

2. Sposób przyrządzania

3. Wartości odżywcze

 


1. Niezbędne składniki

– 2 garście roszponki (40 g),

– 2 jajka (112 g),

– duży pomidor (170 g),

– łyżka oliwy (10 g),

– 2 kromki chleba pełnoziarnistego (70 g),

– przyprawy: szczypta soli, pieprz.


2. Sposób przyrządzenia

Na początku gotujemy jajka na twardo. Wkładamy je do gorącej wody i od chwili zagotowania gotujemy około 8 minut. Dobrze jest potem zalać je na chwilę zimną wodą, aby lepiej się obierały.

 

Następnie na suchej patelni przygotowujemy grzanki: kroimy chleb na małe kawałki i podpiekamy delikatnie z obu stron na małym ogniu.

 

Umytą roszponkę układamy na talerzu, dodajemy do niej pokrojone na ćwiartki pomidory. Polewamy sałatkę dressinngiem przygotowanym z oliwy, soli i pieprzu, a na wierzchu układamy jajka. Na końcu posypujemy sałatkę grzankami.


3. Wartości odżywcze

Białko: 20,6 g

Węglowodany: 44,1 g

Tłuszcze: 21,9 g

Błonnik: 8,5 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 423 kcal.