Sałatka z roszponką, jajkiem i pomidorami
Sałatki stanowią bardzo smakowite urozmaicenie naszej codziennej diety. Spróbuj lekkiej i bardzo prostej w przygotowaniu wersji sałatki z jajkiem i pomidorami.
SPIS TREŚCI:
– 2 garści roszponki (40 g),
– 2 jajka (112 g),
– duży pomidor (170 g),
– łyżka oliwy (10 g),
– 2 kromki chleba pełnoziarnistego (70 g),
– przyprawy: szczypta soli, pieprz.
Na początku gotujemy jajka na twardo. Wkładamy je do gorącej wody i od momentu zagotowania wody gotujemy ok. 8 minut. Po ugotowaniu możemy zalać je na chwilę zimną wodą, aby lepiej się obierały.
Następnie na suchej patelni przygotowujemy grzanki: kroimy chleb na małe kawałki i podpiekamy delikatnie z obu stron na małym ogniu.
Umytą roszponkę układamy na talerzu, dodajemy do niej pokrojone w ćwiartki pomidory. Polewamy sałatkę dressingiem przygotowanym z oliwy, soli i pieprzu, a na wierzchu układamy jajka. Na końcu posypujemy sałatkę grzankami.
Białko: 20,6 g
Węglowodany: 44,1 g
Tłuszcze: 21,9 g
Błonnik: 8,5 g
Łączna wartość kaloryczna: 423 kcal.