Ta wersja owsianki, dzięki zawartości orzechów nerkowca, jest bogata

w witaminy z grupy B, potas, magnez oraz jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Orzechy te są także źródłem wartościowego i łatwostrawnego białka. Warto więc je dodawać do porannego posiłku!


SPIS TREŚCI:

1. Niezbędne składniki

2. Sposób przyrządzania

3. Wartości odżywcze



1. Niezbędne składniki

– 5 łyżek płatków owsianych zwykłych lub górskich (50 g)

– 1 średni banan (120 g)

– łyżka żurawiny suszonej (12 g)

– łyżka orzechów nerkowca (15 g)

– kubek jogurtu naturalnego (200 g)


2. Sposób przyrządzenia

Na początku wsypujemy płatki owsiane do miski i zalewamy je wrzącą wodą mniej więcej do poziomu płatków. Następnie odczekujemy 5 minut, aby płatki zmiękły i dodajemy resztę składników: pokrojonego na talarki banana, jogurt naturalny, żurawinę suszoną i orzechy nerkowca. Owsianka jest gotowa!


3. Wartości odżywcze

Białko: 18,2 g

Węglowodany: 90,5 g

Tłuszcze: 13,6 g

Błonnik: 6,9 g


Łączna wartość kaloryczna: 534 kcal.