Owsianka z bananem, żurawiną i orzechami
Ta wersja owsianki, dzięki zawartości orzechów nerkowca, jest bogata
w witaminy z grupy B, potas, magnez oraz jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Orzechy te są także źródłem wartościowego i łatwostrawnego białka. Warto więc je dodawać do porannego posiłku!
SPIS TREŚCI:
– 5 łyżek płatków owsianych zwykłych lub górskich (50 g),
– 1 średni banan (120 g),
– łyżka żurawiny suszonej (12 g),
– łyżka orzechów nerkowca (15 g),
– kubek jogurtu naturalnego (200 g).
Na początku wsypujemy płatki owsiane do miski i zalewamy je wrzącą wodą mniej więcej do poziomu płatków. Następnie odczekujemy 5 minut, aby płatki zmiękły i dodajemy resztę składników: pokrojony na talarki banan, jogurt naturalny, żurawinę suszoną i orzechy nerkowca. Owsianka jest gotowa!
Białko: 18,2 g
Węglowodany: 90,5 g
Tłuszcze: 13,6 g
Błonnik: 6,9 g
Łączna wartość kaloryczna: 534 kcal.