Kurczak z ryżem to klasyczna pozycja w menu każdego ćwiczącego. Oto nasza propozycja tej potrawy wraz z orzeźwiającą sałatką.

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze



1. Niezbędne składniki:

– 200 g filetu z kurczaka,

– 100 g ryżu,

– 200 g jabłek,

– 150 g marchewki świeżej,

– sok z połówki cytryny,

– cukier do smaku,

– przyprawa warzywna lub kostka rosołowa drobiowa,

– 15 ml oleju rzepakowego do smażenia,

– sól i pieprz do smaku.

 

2. Sposób przyrządzenia

Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub przyprawy warzywnej do miękkości. Kurczaka pokrojonego w cienkie fileciki smażymy

z obu stron aż do zrumienienia, solimy i dodajemy pieprzu do smaku. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy ze sobą. Doprawiamy sałatkę cukrem i sokiem z cytryny. Układamy na talerzu ryż, kurczaka i sałatkę. Podajemy na ciepło.

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 52 g

Węglowodany: 103 g

Tłuszcze: 19 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 789 kcal.