Owsianka to wspaniały pomysł na śniadanie. Jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Płatki owsiane dzięki zawartości błonnika nie tylko sycą, ale także obniżają poziom cholesterolu. Są źródłem witamin z grupy B. Warto zatem, aby na stałe zagościła w naszym jadłospisie.

 

SPIS TREŚCI:

1. Niezbędne składniki

2. Sposób przyrządzania

3. Wartości odżywcze

 

 

1. Niezbędne składniki

– 5 łyżek płatków owsianych zwykłych lub górskich (50 g),

– 1 średnia brzoskwinia (85 g),

– łyżka żurawiny suszonej (12 g),

– łyżka słonecznika łuskanego (10 g),

– kubek jogurtu naturalnego (180 g).


2. Sposób przyrządzenia

Na początku wsypujemy płatki owsiane do miski i zalewamy je wrzącą wodą mniej więcej do poziomu płatków. Następnie odczekujemy 5 minut, aby płatki zmiękły, i dodajemy resztę składników: pokrojoną w kostkę brzoskwinię, jogurt naturalny, słonecznik i suszoną żurawinę. Owsianka jest gotowa!


3. Wartości odżywcze

Białko: 17 g

Węglowodany: 75 g

Tłuszcze: 12,1 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 450 kcal.