Owsianka z brzoskwinią, żurawiną i słonecznikiem
Owsianka to wspaniały pomysł na śniadanie. Jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Płatki owsiane dzięki zawartości błonnika nie tylko sycą, ale także obniżają poziom cholesterolu. Są źródłem witamin z grupy B. Warto zatem, aby na stałe zagościła w naszym jadłospisie.
SPIS TREŚCI:
– 5 łyżek płatków owsianych zwykłych lub górskich (50 g),
– 1 średnia brzoskwinia (85 g),
– łyżka żurawiny suszonej (12 g),
– łyżka słonecznika łuskanego (10 g),
– kubek jogurtu naturalnego (180 g).
Na początku wsypujemy płatki owsiane do miski i zalewamy je wrzącą wodą mniej więcej do poziomu płatków. Następnie odczekujemy 5 minut, aby płatki zmiękły, i dodajemy resztę składników: pokrojoną w kostkę brzoskwinię, jogurt naturalny, słonecznik i suszoną żurawinę. Owsianka jest gotowa!
Białko: 17 g
Węglowodany: 75 g
Tłuszcze: 12,1 g
Łączna wartość kaloryczna: 450 kcal.