Grahamka z pastą brokułową
Kanapki nie muszą być nudne. Dzisiejsza propozycja na śniadanie to grahamka z pastą z brokułów, jajka i słonecznika, która dostarcza pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz sporych ilości błonnika pokarmowego.
SPIS TREŚCI:
Oto podstawowe składniki tego dania:
– bułka graham (90 g),
– jedno jajko (50 g),
– 3 różyczki brokułu (80 g),
– 2 łyżki jogurtu naturalnego (50 g),
– łyżka kiełków rzodkiewki (8 g),
– papryka czerwona (50 g),
– łyżka nasion słonecznika (10 g),
– przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz kolorowy.
Brokuły gotujemy do miękkości, ok. 7 minut. Jajo ugotowane na twardo
i brokuły kroimy w drobną kostkę. Mieszamy w misce z jogurtem, nasionami słonecznika i przyprawami. Paprykę kroimy w cienkie paski. Bułkę rozkrawamy i nakładamy na nią przygotowaną pastę. Na wierzchu kanapek układamy paprykę i kiełki. Można posypać grubo zmielonym kolorowym pieprzem. Kanapki gotowe!
Białko: 22,5 g
Węglowodany: 64,2 g
Tłuszcze: 12,6 g
Błonnik: 9,8 g
Łączna wartość kaloryczna: 423 kcal.