Kanapki nie muszą być nudne. Dzisiejsza propozycja na śniadanie to grahamka z pastą z brokułów, jajka i słonecznika, która dostarcza pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz sporych ilości błonnika pokarmowego.

 

SPIS TREŚCI:

1. Niezbędne składniki

2. Sposób przyrządzenia

3. Wartości odżywcze

 


1. Niezbędne składniki

Oto podstawowe składniki tego dania:

– bułka graham (90 g),

– jedno jajko (50 g),

– 3 różyczki brokułu (80 g),

– 2 łyżki jogurtu naturalnego (50 g),

– łyżka kiełków rzodkiewki (8 g),

– papryka czerwona (50 g),

– łyżka nasion słonecznika (10 g),

– przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz kolorowy.

 

2. Sposób przyrządzenia

Brokuły gotujemy do miękkości, ok. 7 minut. Jajo ugotowane na twardo

i brokuły kroimy w drobną kostkę. Mieszamy w misce z jogurtem, nasionami słonecznika i przyprawami. Paprykę kroimy w cienkie paski. Bułkę rozkrawamy i nakładamy na nią przygotowaną pastę. Na wierzchu kanapek układamy paprykę i kiełki. Można posypać grubo zmielonym kolorowym pieprzem. Kanapki gotowe!


3. Wartości odżywcze

Białko: 22,5 g

Węglowodany: 64,2 g

Tłuszcze: 12,6 g

Błonnik: 9,8 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 423 kcal.