Owsianka z jabłkiem i rodzynkami
Połączenie jabłek i cynamonu zdecydowanie nadaje się na jesienne poranki. Warto więc spróbować tej wersji owsianki. Jest nie tylko bardzo aromatyczna, ale także bogata w błonnik rozpuszczalny, witaminy z grupy B oraz kwasy omega-3.
SPIS TREŚCI:
– 5 łyżek płatków owsianych zwykłych lub górskich (50 g),
– 1 średnie jabłko (180 g),
– łyżka rodzynek (15 g),
– łyżeczka jagód goji (4 g),
– łyżka orzechów włoskich (15 g),
– kubek jogurtu naturalnego (200 g),
– przyprawy: cynamon.
Na początku wsypujemy płatki owsiane do miski i zalewamy je wrzącą wodą mniej więcej do poziomu płatków. Następnie odczekujemy 5 minut, aby płatki zmiękły i dodajemy resztę składników: jogurt naturalny, pokrojone jabłko (posypujemy je cynamonem), rodzynki, jagody goji oraz orzechy włoskie. Owsianka gotowa!
Białko: 18,3 g
Węglowodany: 88 g
Tłuszcze: 17,5 g
Błonnik: 10,2 g
Łączna wartość kaloryczna: 551 kcal.