Połączenie jabłek i cynamonu zdecydowanie nadaje się na jesienne poranki. Warto więc spróbować tej wersji owsianki. Jest nie tylko bardzo aromatyczna, ale także bogata w błonnik rozpuszczalny, witaminy z grupy B oraz kwasy omega-3.

 

SPIS TREŚCI:

1. Niezbędne składniki

2. Sposób przyrządzania

3. Wartości odżywcze

 


1. Niezbędne składniki

– 5 łyżek płatków owsianych zwykłych lub górskich (50 g),

– 1 średnie jabłko (180 g),

– łyżka rodzynek (15 g),

– łyżeczka jagód goji (4 g),

– łyżka orzechów włoskich (15 g),

– kubek jogurtu naturalnego (200 g),

– przyprawy: cynamon.


2. Sposób przyrządzenia

Na początku wsypujemy płatki owsiane do miski i zalewamy je wrzącą wodą mniej więcej do poziomu płatków. Następnie odczekujemy 5 minut, aby płatki zmiękły i dodajemy resztę składników: jogurt naturalny, pokrojone jabłko (posypujemy je cynamonem), rodzynki, jagody goji oraz orzechy włoskie. Owsianka gotowa!


3. Wartości odżywcze

Białko: 18,3 g

Węglowodany: 88 g

Tłuszcze: 17,5 g

Błonnik: 10,2 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 551 kcal.