Pełnoziarniste sandwiche z dodatkiem warzyw zapewnią wystarczającą ilość energii na rozpoczęcie dnia, a także zaspokoją wasze smakowe potrzeby zaraz po wstaniu z łóżka.

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze



1. Niezbędne składniki

– chleb tostowy pełnoziarnisty 150 g,

– ser gouda tłusty 50 g,

– polędwica z indyka 80 g,

– ogórek zielony 100 g,

– papryka 50 g,

– kilka listków sałaty.

 

2. Sposób przyrządzenia

Na kromkę pieczywa pełnoziarnistego kładziemy cieniutki plasterek sera, polędwicę, paprykę pokrojoną w cieniutkie paseczki, ogórek pokrojony

w plasterki i liść sałaty. Przykrywamy całość plasterkiem sera i kromką chleba tostowego. Możemy dodać pieprzu lub papryki w proszku do smaku. Zapiekamy całość w opiekaczu.

 

Należy zapiekać kanapki tak długo, aż pieczywo zbrązowieje

(z racji puszczania soku przez warzywa trwa to nieco dłużej). Możemy tak przygotowane sandwiche jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szybkie i zdrowe śniadanie idealne w zbilansowanej diecie.

 

3. Wartości odżywcze:

Białko: 35 g

Węglowodany: 80 g

Tłuszcze: 18 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 625 kcal.