Pomysł na śniadanie? Wybierz zdrowe śniadanie! Lubisz sandwich? Przepis na sandwiche z warzywami
Pełnoziarniste sandwiche z dodatkiem warzyw zapewnią wystarczającą ilość energii na rozpoczęcie dnia, a także zaspokoją wasze smakowe potrzeby zaraz po wstaniu z łóżka.
SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze
– chleb tostowy pełnoziarnisty 150 g,
– ser gouda tłusty 50 g,
– polędwica z indyka 80 g,
– ogórek zielony 100 g,
– papryka 50 g,
– kilka listków sałaty.
Na kromkę pieczywa pełnoziarnistego kładziemy cieniutki plasterek sera, polędwicę, paprykę pokrojoną w cieniutkie paseczki, ogórek pokrojony
w plasterki i liść sałaty. Przykrywamy całość plasterkiem sera i kromką chleba tostowego. Możemy dodać pieprzu lub papryki w proszku do smaku. Zapiekamy całość w opiekaczu.
Należy zapiekać kanapki tak długo, aż pieczywo zbrązowieje
(z racji puszczania soku przez warzywa trwa to nieco dłużej). Możemy tak przygotowane sandwiche jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szybkie i zdrowe śniadanie idealne w zbilansowanej diecie.
Białko: 35 g
Węglowodany: 80 g
Tłuszcze: 18 g
Łączna wartość kaloryczna: 625 kcal.