Kanapki świetnie sprawdzą się jako danie na kolację. Prezentujemy wersję z domową pastą kanapkową. Jest na pewno zdrowsza niż ta kupowana w sklepie i bardzo prosta w przygotowaniu. Kanapki dzięki dodatkom w postaci pestek dyni świetnie sprawdzą się w męskiej diecie, ponieważ przeciwdziałają rozrostowi gruczołu krokowego.

 

SPIS TREŚCI:

1. Niezbędne składniki

2. Sposób przyrządzania

3. Wartości odżywcze

 


1. Niezbędne składniki

– 3 kromki chleba pełnoziarnistego (105 g)

– 3/4 opakowania twarogu półtłustego (150 g)

– 2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)

– 1 ogórek kiszony (60 g)

– pół papryki czerwonej (115 g)

– łyżka pestek dyni (10 g)

– sól, pieprz.

 

2. Sposób przyrządzenia

Na początku przygotowujemy pastę kanapkową z twarogu i ogórka kiszonego. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego łyżkę jogurtu naturalnego, sól pieprz oraz pokrojony w drobną kostkę ogórek kiszony.

 

Smarujemy kromki chleba przygotowaną pastą. Układamy na nich pokrojoną w drobne paski paprykę czerwoną oraz posypujemy pestkami dyni.

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 41 g

Węglowodany: 61,5 g

Tłuszcze: 15,2 g

Błonnik: 12,5 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 573 kcal.