Kanapki z pastą ogórkową i papryką
Kanapki świetnie sprawdzą się jako danie na kolację. Prezentujemy wersję z domową pastą kanapkową. Jest na pewno zdrowsza niż ta kupowana w sklepie i bardzo prosta w przygotowaniu. Kanapki dzięki dodatkom w postaci pestek dyni świetnie sprawdzą się w męskiej diecie, ponieważ przeciwdziałają rozrostowi gruczołu krokowego.
SPIS TREŚCI:
– 3 kromki chleba pełnoziarnistego (105 g)
– 3/4 opakowania twarogu półtłustego (150 g)
– 2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
– 1 ogórek kiszony (60 g)
– pół papryki czerwonej (115 g)
– łyżka pestek dyni (10 g)
– sól, pieprz.
Na początku przygotowujemy pastę kanapkową z twarogu i ogórka kiszonego. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego łyżkę jogurtu naturalnego, sól pieprz oraz pokrojony w drobną kostkę ogórek kiszony.
Smarujemy kromki chleba przygotowaną pastą. Układamy na nich pokrojoną w drobne paski paprykę czerwoną oraz posypujemy pestkami dyni.
Białko: 41 g
Węglowodany: 61,5 g
Tłuszcze: 15,2 g
Błonnik: 12,5 g
Łączna wartość kaloryczna: 573 kcal.