Fasolka po bretońsku z kurczakiem
Fasolka po bretońsku z kurczakiem to świetny pomysł na bogaty w białko i sycący obiad.
SPIS TREŚCI:
– 3/4 szklanki fasoli jaś (100 g),
– mała cebula (60 g),
– ząbek czosnku,
– pół piersi z kurczaka (100 g),
– 3/4 szklanki pomidorów z puszki (180 g),
– łyżka oleju rzepakowego (10 g),
– przyprawy: sól, pieprz, kminek, papryka słodka, oregano.
Przygotowanie zaczynamy od namoczenia fasoli (około 10 h), najlepiej przygotować ją wieczorem, by rano była gotowa. Po namoczeniu odlać wodę i zalać fasolę świeżą wodą oraz posolić. Następnie zagotować
i gotować na mniejszym ogniu, aż zmięknie: 30–50 minut. Wodę z gotowania odlać.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, odrobinę posolić i podsmażyć z obu stron na oleju. Pod koniec dodać do niego pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać pod przykryciem.
Do garnka z ugotowaną fasolą dodać posiekany ząbek czosnku, kurczaka
z cebulą oraz przyprawy: odrobinę kminku, pieprz, słodką paprykę i ore-gano. Dodać pomidory z puszki i odrobinę wody, a następnie wszystko zagotować i trzymać na małym ogniu około 20 minut pod przykryciem. Fasolka gotowa!
Białko: 46 g
Węglowodany: 72,9 g
Tłuszcze: 13,5 g
Błonnik: 16,7 g
Łączna wartość kaloryczna: 534 kcal.