Fasolka po bretońsku z kurczakiem to świetny pomysł na bogatobiałkowy i sycący obiad.

 

SPIS TREŚCI:

1. Niezbędne składniki

2. Sposób przyrządzania

3. Wartości odżywcze

 


1. Niezbędne składniki

– 3/4 szklanki fasoli „jaś” (100 g)

– mała cebula (60 g)

– ząbek czosnku

– pół piersi z kurczaka (100 g)

– 3/4 szklanki pomidorów z puszki (180 g)

– łyżka oleju rzepakowego (10 g)

– przyprawy: sól, pieprz, kminek, papryka słodka, oregano


2. Sposób przyrządzenia

Przygotowanie zaczynamy od namoczenia fasoli (około 10 h), najlepiej przygotować ją wieczorem, by rano była gotowa. Po namoczeniu odlać wodę i zalać fasolę świeżą wodą oraz posolić. Następnie zagotować

i gotować na mniejszym ogniu aż zmięknie: 30–50 minut. Wodę z gotowania odlać.

 

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, odrobinę posolić i podsmażyć z obu stron na oleju. Pod koniec dodać do niego pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać pod przykryciem.

 

Do garnka z ugotowaną fasolą dodać posiekany ząbek czosnku, kurczaka

z cebulą oraz przyprawy: odrobinę kminku, pieprz, słodką paprykę i ore-gano. Dodać pomidory z puszki i odrobinę wody, a następnie wszystko zagotować i trzymać na małym ogniu około 20 minut pod przykryciem. Fasolka gotowa!


3. Wartości odżywcze

Białko: 46 g

Węglowodany: 72,9 g

Tłuszcze: 13,5 g

Błonnik: 16,7 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 534 kcal.