Kasza jaglana świetnie nadaje się nie tylko jako danie na słodko, ale także jako propozycja obiadowa. Warto spróbować wersji kaszy z kurczakiem

w sosie pomidorowym.


SPIS TREŚCI:

1. Niezbędne składniki

2. Sposób przyrządzania

3. Wartości odżywcze



1. Niezbędne składniki

– 1/2 szklanki kaszy jaglanej (50 g)

– pół filetu z piersi kurczaka (100 g)

– 60 g czerwonej fasoli z puszki (3 łyżki)

– pół puszki krojonych pomidorów (200 g)

– 2 małe ogórki kiszone

– pół czerwonej cebuli (50 g)

– łyżka oleju rzepakowego (10 g)

– przyprawy: sól, pieprz


2. Sposób przyrządzenia

Na początku gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Następnie kroimy w kostkę filet z kurczaka i wrzucamy go na rozgrzany na patelni olej rzepakowy. Przyprawiamy go solą i pieprzem. Gdy mięso podsmaży się odrobinę z obu stron, dodajemy na patelnię pokrojoną

w piórka cebulę. Całość dusimy pod przykryciem. Gdy kurczak będzie gotowy, dodajemy na patelnię pomidory z puszki, fasolę i pokrojonego na plasterki ogórka kiszonego. Chwilę podgrzewamy i na końcu dodajemy na patelnię kaszę jaglaną. Obiad gotowy!


3. Wartości odżywcze

Białko: 24,51 g

Węglowodany: 51,48 g

Tłuszcze: 22,21 g

Błonnik: 7,83 g


Łączna wartość kaloryczna: 503,16 kcal.