Kasza jaglana z kurczakiem
Kasza jaglana świetnie nadaje się nie tylko jako danie na słodko, ale także jako propozycja obiadowa. Warto spróbować wersji kaszy z kurczakiem
w sosie pomidorowym.
SPIS TREŚCI:
– 1/2 szklanki kaszy jaglanej (50 g),
– pół filetu z piersi kurczaka (100 g),
– 60 g czerwonej fasoli z puszki (3 łyżki),
– pół puszki krojonych pomidorów (200 g),
– 2 małe ogórki kiszone,
– pół czerwonej cebuli (50 g),
– łyżka oleju rzepakowego (10 g),
– przyprawy: sól, pieprz.
Na początku gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Następnie kroimy w kostkę filet z kurczaka i wrzucamy go na rozgrzany na patelni olej rzepakowy. Przyprawiamy go solą i pieprzem. Gdy mięso podsmaży się odrobinę z obu stron, dodajemy na patelnię pokrojoną
w piórka cebulę. Całość dusimy pod przykryciem. Gdy kurczak będzie gotowy, dodajemy na patelnię pomidory z puszki, fasolę i pokrojony na plasterki ogórek kiszony. Chwilę podgrzewamy i na końcu dodajemy na patelnię kaszę jaglaną. Obiad gotowy!
Białko: 24,51 g
Węglowodany: 51,48 g
Tłuszcze: 22,21 g
Błonnik: 7,83 g
Łączna wartość kaloryczna: 503,16 kcal.