Pomysł na obiad? Wybierz zdrowy obiad! Przepis na domowe burgery
Burgery wołowe to markowy produkt Stanów Zjednoczonych. Prezentujemy wam, jak fast food może stać się pełnowartościowym posiłkiem.
SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze
– 80 g wołowiny na gulasz (zmielonej),
– 80 g filetów z kurczaka (zmielonych),
– mąka owsiana (do obtoczenia),
– 1 jajko,
– 50 g płatków migdałowych,
– 100 g kapusty czerwonej,
– 100 g papryki zielonej,
– sól, pieprz, chili w proszku,
– czosnek (1 ząbek),
– sos czosnkowy (opcjonalnie),
– 4 pełnoziarniste bułki (ok. 60 g sztuka).
Mięso mieszamy z jajkiem, płatkami migdałowymi i przyprawami. Formujemy kuleczki, lekko je rozgniatamy i obtaczamy w niewielkiej ilości mąki owsianej. Pieczemy na lekko posmarowanej tłuszczem blasze w 250°C, aż kotleciki zaczną się rumienić.
Bułki przekrawamy na połowę. Jedną stronę smarujemy sosem czosnkowym, układamy kotleciki, dodajemy kapustę i pokrojoną paprykę. Przykrywamy drugą stroną bułki. Z wymienionych składników można przygotować 4 burgery, które wystarczą na 2 posiłki.
Białko: 65 g
Węglowodany: 108 g
Tłuszcze: 33 g
Łączna wartość kaloryczna: 985 kcal.