Burgery wołowe to markowy produkt Stanów Zjednoczonych. Prezentujemy wam, jak fast food może stać się pełnowartościowym posiłkiem.

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze



1. Niezbędne składniki

– 80 g wołowiny na gulasz (zmielonej),

– 80 g filetów z kurczaka (zmielonych),

– mąka owsiana (do obtoczenia),

– 1 jajko,

– 50 g płatków migdałowych,

– 100 g kapusty czerwonej,

– 100 g papryki zielonej,

– sól, pieprz, chili w proszku,

– czosnek (1 ząbek),

– sos czosnkowy (opcjonalnie),

– 4 pełnoziarniste bułki (ok. 60 g sztuka).

 

2. Sposób przyrządzenia

Mięso mieszamy z jajkiem, płatkami migdałowymi i przyprawami. Formujemy kuleczki, lekko je rozgniatamy i obtaczamy w niewielkiej ilości mąki owsianej. Pieczemy na lekko posmarowanej tłuszczem blasze w 250°C, aż kotleciki zaczną się rumienić.

 

Bułki przekrawamy na połowę. Jedną stronę smarujemy sosem czosnkowym, układamy kotleciki, dodajemy kapustę i pokrojoną paprykę. Przykrywamy drugą stroną bułki. Z wymienionych składników można przygotować 4 burgery, które wystarczą na 2 posiłki.

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 65 g

Węglowodany: 108 g

Tłuszcze: 33 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 985 kcal.