Pomysł na kolację? Wybierz zdrową kolację! Przepis na serowe pulpety
Tym razem na kolację proponujemy pulpety przyrządzone na bazie sera twarogowego.
SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze
– 150 g twarogu półtłustego,
– 60 g płatków owsianych górskich,
– 15 g brązowego cukru,
– 2 krople olejku waniliowego,
– 5 g wiórków kokosowych,
– 30 g płatków owsianych górskich (do obtoczenia).
Do miseczki wkładamy twaróg. Dodajemy płatki owsiane, cukier, olejek oraz wiórki kokosowe. Całość wyrabiamy rękami. Konsystencja masy musi być zwarta, nie powinna kleić się do rąk, dlatego nie należy dodawać żadnego płynu (jeżeli nie jest to wymagane). Formujemy pulpety, które następnie obtaczamy w zmielonych płatkach owsianych. Gotowe pulpeciki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
Pulpety pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 250°C do momentu, aż równomiernie zbrązowieją. Co kilka minut przewracamy pulpeciki, aby się nie przypaliły. Podajemy na zimno.
Białko: 39 g
Węglowodany: 82 g
Tłuszcze: 17 g
Łączna wartość kaloryczna: 618 kcal.