Ryż curry z kurczakiem i fasolką
Ryż curry z kurczakiem i fasolką to nie tylko danie łatwe w przygotowaniu, ale także bardzo smaczne. Warto spróbować!
SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzania
3. Wartości odżywcze
1. Niezbędne składniki
– woreczek ryżu basmati lub innego (100 g),
– 1/2 piersi z kurczaka (100 g),
– 1/2 opakowania fasolki szparagowej (200 g),
– 1/2 dużej czerwonej cebuli (50 g),
– łyżka oleju rzepakowego (10 g),
– przyprawy: sól, curry, koperek.
2. Sposób przyrządzenia
Gotujemy ryż oraz fasolkę szparagową w delikatnie osolonej wodzie.
W międzyczasie kroimy kurczaka w kostkę i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej rzepakowy. Przyprawiamy go solą oraz koperkiem. Gdy mięso podsmaży się odrobinę z obu stron, dodajemy na patelnię pokrojoną w piórka cebulę. Całość dusimy pod przykryciem do czasu, aż kurczak będzie gotowy. Ugotowany ryż przyprawiamy curry oraz mieszamy z ugotowaną fasolką. Dodajemy do kurczaka cebulę i danie jest gotowe. Można je przyozdobić np. świeżą bazylią.
Białko: 35,5 g
Węglowodany: 93,3 g
Tłuszcze: 18 g
Błonnik: 8,5 g
Łączna wartość kaloryczna: 648 kcal.