Proteinowe naleśniki o obniżonej zawartości tłuszczu to nasza kolejna propozycja śniadaniowa, która (mamy nadzieję) zagości na stałe na waszych stołach.

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze



1. Niezbędne składniki

– 150 g chudego twarogu,

– 2 jajka (ok. 100 g),

– 30 g odżywki białkowej (waniliowa lub o smaku naturalnym),

– 100 g mąki razowej typu 1850 lub 2000,

– 10 ml oleju rzepakowego,

– słodzik do smaku,

– 10 g brązowego cukru,

– 100 ml mleka z odrobiną startej wanilii,

– woda.

 

2. Sposób przyrządzenia

Ciasto: do wysokiego naczynia wlewamy mleko z wanilią, wodę (odrobinę), słodzik, jajka, olej i mąkę. Wszystko dokładnie miksujemy, dodajemy tyle wody, aby powstałe ciasto miało konsystencję śmietanki kremówki 30%. Smażymy cieniutkie naleśniki na patelni teflonowej.


Nadzienie: twaróg mieszamy z brązowym cukrem i odżywką białkową na gładką masę, dodajemy wody w zależności od potrzeby. Masa powinna być o takiej konsystencji, aby można ją było rozsmarować nożem.

 

Wystudzone lub ciepłe jeszcze naleśniki przekładamy nadzieniem i podajemy. Naleśniki to potrawa smaczna i wbrew pozorom szybka w przygotowaniu. Z podanych składników otrzymujemy 2 porcje.

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 77 g

Węglowodany: 83 g

Tłuszcze: 21 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 847 kcal.

 

REKLAMA
16-krotny Mistrz Świata Jarosław Olech stosuje Nr 1 na wzrost siły i masy mięśniowej
Darmowa dostawa!
+ Indywidualny plan dietetyczny + Poradnik treningowy