Pomysł na śniadanie? Wybierz zdrowe śniadanie! Przepis na naleśniki proteinowe
Proteinowe naleśniki o obniżonej zawartości tłuszczu to nasza kolejna propozycja śniadaniowa, która (mamy nadzieję) zagości na stałe na waszych stołach.
SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze
– 150 g chudego twarogu,
– 2 jajka (ok. 100 g),
– 30 g odżywki białkowej (waniliowa lub o smaku naturalnym),
– 100 g mąki razowej typu 1850 lub 2000,
– 10 ml oleju rzepakowego,
– słodzik do smaku,
– 10 g brązowego cukru,
– 100 ml mleka z odrobiną startej wanilii,
– woda.
Ciasto: do wysokiego naczynia wlewamy mleko z wanilią, wodę (odrobinę), słodzik, jajka, olej i mąkę. Wszystko dokładnie miksujemy, dodajemy tyle wody, aby powstałe ciasto miało konsystencję śmietanki kremówki 30%. Smażymy cieniutkie naleśniki na patelni teflonowej.
Nadzienie: twaróg mieszamy z brązowym cukrem i odżywką białkową na gładką masę, dodajemy wody w zależności od potrzeby. Masa powinna być o takiej konsystencji, aby można ją było rozsmarować nożem.
Wystudzone lub ciepłe jeszcze naleśniki przekładamy nadzieniem i podajemy. Naleśniki to potrawa smaczna i wbrew pozorom szybka w przygotowaniu. Z podanych składników otrzymujemy 2 porcje.
Białko: 77 g
Węglowodany: 83 g
Tłuszcze: 21 g
Łączna wartość kaloryczna: 847 kcal.