Mięso wołowe to idealny główny składnik obiadu. Prezentujemy bitki z kaszą gryczaną.

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki

2. Sposób przyrządzenia

3. Wartości odżywcze



1. Niezbędne składniki

– 200 g wołowiny (jak na gulasz),

– 150 g kaszy gryczanej,

– 200 g ogórków świeżych,

– 100 g jogurtu greckiego,

– 15 ml oleju rzepakowego,

– sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, czosnek,

– łyżeczka skrobi kukurydzianej,

– 100 g cebuli.

 

2. Sposób przyrządzenia

Wołowinę kroimy w plastry i lekko rozbijamy młotkiem do mięsa. Następnie obsmażamy na oleju na bardzo mocnym ogniu razem z posiekaną cebulą. Podlewamy wodą i dodajemy wszystkie przyprawy. Dusimy, aż mięso stanie się miękkie, i pilnujemy, aby powstały sos nadmiernie nie odparował. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

 

Ogórki kroimy w cienkie plasterki, dodajemy jogurt i delikatnie solimy. Gdy mięso będzie miękkie, zagęszczamy sos odrobiną skrobi i dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego. Nakładamy mięso i mizerię, a kaszę polewamy sosem. Podajemy na gorąco.

 

Z podanych składników otrzymamy 2 duże porcje.

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 67 g

Węglowodany: 109 g

Tłuszcze: 20 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 880 kcal.