Pomysł na obiad? Wybierz zdrowy obiad! Przepis na bitki z kaszą gryczaną
Mięso wołowe to idealny główny składnik obiadu. Prezentujemy bitki z kaszą gryczaną.
SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
– 200 g wołowiny (jak na gulasz),
– 150 g kaszy gryczanej,
– 200 g ogórków świeżych,
– 100 g jogurtu greckiego,
– 15 ml oleju rzepakowego,
– sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, czosnek,
– łyżeczka skrobi kukurydzianej,
– 100 g cebuli.
Wołowinę kroimy w plastry i lekko rozbijamy młotkiem do mięsa. Następnie obsmażamy na oleju na bardzo mocnym ogniu razem z posiekaną cebulą. Podlewamy wodą i dodajemy wszystkie przyprawy. Dusimy, aż mięso stanie się miękkie, i pilnujemy, aby powstały sos nadmiernie nie odparował. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Ogórki kroimy w cienkie plasterki, dodajemy jogurt i delikatnie solimy. Gdy mięso będzie miękkie, zagęszczamy sos odrobiną skrobi i dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego. Nakładamy mięso i mizerię, a kaszę polewamy sosem. Podajemy na gorąco.
Z podanych składników otrzymamy 2 duże porcje.
Białko: 67 g
Węglowodany: 109 g
Tłuszcze: 20 g
Łączna wartość kaloryczna: 880 kcal.