Pomysł na obiad? Wybierz zdrowy obiad! Przepis na dietetyczne spaghetti
Niektórym osobom spaghetti może wydawać się niezdrowym posiłkiem. Wiele w tym racji, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, aby w domowym zaciszu przygotować smaczne i przede wszystkim dietetyczne spaghetti!
SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze
– 80 g makaronu żytniego razowego,
– 60 g koncentratu pomidorowego,
– 130 g chudej wołowiny,
– 10 g oleju rzepakowego,
– pieprz,
– sól,
– zioła włoskie,
– przegotowana woda.
Przygotowanie posiłku należy rozpocząć od wstawienia wody na makaron oraz przygotowania mięsa. Chudą wołowinę należy zmielić w maszynce do mięsa. Zmielone mięso można przyprawić pieprzem i solą. Do wrzącej wody należy wrzucić makaron razowy i gotować przez 15–20 minut.
Następnie należy zająć się przygotowaniem sosu do spaghetti. Niezbędny będzie koncentrat pomidorowy, który należy przyprawić i zmieszać z wodą, by uzyskać odpowiednią konsystencję.
Gotowy sos i zmielone mięso należy przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym. Całość smażyć do momentu, aż wołowina będzie gotowa do spożycia. Gotowy sos z mięsem należy dodać do przygotowanego oraz odcedzonego makaronu razowego. Całość można doprawić ulubionymi przyprawami.
Białko: 37,5 g
Węglowodany: 64,3 g
Tłuszcze: 17,4 g
Łączna wartość energetyczna: 564 kcal.