Niektórym osobom spaghetti może wydawać się niezdrowym posiłkiem. Wiele w tym racji, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, aby w domowym zaciszu przygotować smaczne i przede wszystkim dietetyczne spaghetti!

 

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze

 

 

1. Niezbędne składniki

– 80 g makaronu żytniego razowego,

– 60 g koncentratu pomidorowego,

– 130 g chudej wołowiny,

– 10 g oleju rzepakowego,

– pieprz,

– sól,

– zioła włoskie,

– przegotowana woda.

 

2. Sposób przyrządzenia

Przygotowanie posiłku należy rozpocząć od wstawienia wody na makaron oraz przygotowania mięsa. Chudą wołowinę należy zmielić w maszynce do mięsa. Zmielone mięso można przyprawić pieprzem i solą. Do wrzącej wody należy wrzucić makaron razowy i gotować przez 15–20 minut.

 

Następnie należy zająć się przygotowaniem sosu do spaghetti. Niezbędny będzie koncentrat pomidorowy, który należy przyprawić i zmieszać z wodą, by uzyskać odpowiednią konsystencję.

 

Gotowy sos i zmielone mięso należy przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym. Całość smażyć do momentu, aż wołowina będzie gotowa do spożycia. Gotowy sos z mięsem należy dodać do przygotowanego oraz odcedzonego makaronu razowego. Całość można doprawić ulubionymi przyprawami.

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 37,5 g

Węglowodany: 64,3 g

Tłuszcze: 17,4 g

 

Łączna wartość energetyczna: 564 kcal.